salut pública

La policia no veu un consum “alarmant” entre els menors

El cos seguirà centrant esforços a frenar la circulació d’haixix i marihuana perquè són els tòxics més accessibles, però la situació, apunta, no és inquietant

Droga comissada en una operació de l'any passat.SFP

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estadística va publicar ahir el balanç en dades de la feina antidroga que du a terme el cos de policia. Un balanç del 2022 que es va saldar amb 185 persones detingudes, una xifra notablement més alta que el 2021 i 2022 (100 i 108, respectivament), però que torna a les dades prepandèmiques i amb pràcticament la meitat dels arrestos de no residents. També es van disparar respecte als anys precedents els controls de persones –no hi ha detenció perquè s’intervé una quantitat de cànnabis que no es considera tràfic–, amb 1.071 i uns 900 fets a la frontera i a turistes. La xifra segueix sent més baixa que els anys prepandèmics, però. I quant a la droga comissada, va sumar set quilos i més del 90% van ser marihuana (4,5 quilos) i haixix (2,1). És la droga més accessible i la que més preocupa. Però el cap del grup de delictes contra la salut pública, el sergent Francesc Almendros, precisa que el neguit és pels riscos derivats d’un estupefaent que està més a l’abast dels més joves, no per la situació concreta que es viu a Andorra.

Almendros es refereix a les xifres de contravencions penals de consum per reforçar el seu argument. De les 1.071 registrades, 22 es van imputar a menors d’entre 15 i 17 anys. “És un dos per cent de totes les contravencions penals que s’han fet durant l’any, per això vull dir que és la droga més preocupant, però que no estem en una situació alarmant”, indica el sergent. Però precisa que si fa anys que els esforços de la policia estan especialment centrats en aquest tipus d’estupefaent amb vigilàncies a l’entorn de centres escolars o en zones de lleure on es concentren joves, és perquè iniciar el consum en aquestes edats pot derivar en problemes socials o familiars. “La marihuana es veu molt com una planta natural i es desconeix que la que es consumeix és una planta adulterada que té molt THC, que és la part psicotròpica, perquè sigui molt més addictiva i provoqui efectes que siguin més forts sobre les persones”, sosté. La Llei de seguretat pública també ha contribuït a reduir-ne el consum, si més no al carrer. La normativa comporta sancions econòmiques.

Droga forana

Malgrat episodis esporàdics de detecció de plantacions casolanes –l’any passat en un pis d’Escal­des–, també el cànnabis ve de fora. Almendros apunta que pel clima d’Andorra no es poden produir fenòmens com el que està succeint a Catalunya. Exposa que “fa uns anys vam tenir una incautació d’una plantació a Santa Coloma”, però que d’altres avisos que han rebut de banders o excursionistes que en detecten “les plantes eren molt petites i han acabat mortes”. Una altra cosa és intentar-ho en un habitatge com el cas escaldenc, però “el problema és que les plantes fan molta olor i els veïns es queixen. Seria fàcil de detectar”.

Com que els estupefaents s’importen, la pandèmia i el tancament de les fronteres va suposar un fre. “Va suposar una pujada de preus perquè no se’n trobava”, apunta Almendros. També la pressió policial suposa un fenomen similar perquè “quan hem fet força operacions seguides de marihuana ens havia arribat que el preu estava augmentant perquè hi havia menys droga”.

El control fronterer és clau perquè esdevé el primer filtre per evitar l’entrada de tòxics al Principat. Són la gran majoria “petites incautacions” i sovint a turistes. I són precisament visitants els que solen protagonitzar comisos de noves drogues. “Aquest hivern hem tingut petites incautacions de tusi, que és el que en diuen cocaïna rosa i que de fet és un opiaci, però són puntuals, com a tràfic no s’ha detectat”. Després de marihuana i haixix l’estupefaent més detectat és la cocaïna. L’any passat se’n van comissar 142 grams. Amb quantitats petites, sosté el cap del grup de delictes contra la salut pública, no es poden extreure conclusions de grans pujades o baixades “perquè qualsevol incautació ho canvia moltíssim. Per exemple, segurament el 2023 farem el rècord perquè en una operació hem comissat 340 grams”. No es considera, però, que suposi que hi ha més droga al carrer o més consum. “Quant als estupefaents estem en dades similars els últims anys”, apunta el sergent.

El traficant

No hi ha un perfil de qui es dedica a vendre estupefaents. Les detencions apunten persones de totes les edats i “ens hem trobat de tot, gent jove que era consumidora i que va veure que fent petites vendes podia pagar el seu consum i es va dedicar a això, i després també hem tingut persones de més de cinquanta o seixanta”, assenyala Almendros. La diferència és que els més grans treballen, tenen una feina ordinària i “pretenen guanyar-se un extra”. Una quantitat que mai és gaire gran per la petitesa del mercat andorrà.

TRES DETENCIONS PER POSSESSIÓ I CONSUM

La policia va informar ahir de la detenció de tres persones per possessió o consum d’estupefaents. Segons la informació difosa, dissabte agents del cos van detenir un jove de 18 anys a la Massana amb 0,7 grams de cocaïna, dues pastilles d’heroïna i 7,5 grams d’haixix, i un altre, de 35 anys i no resident, a la frontera del riu Runer amb 0,9 grams de cocaïna. El conductor del vehicle en què viatjava aquest darrer, un altre no resident de 50 anys, va ser arrestat per donar positiu en drogues al volant.

tracking