'PARLEM-NE'

Montaner posa en dubte participar en els pactes d'Estat

La presidenta d’Andorra Endavant afirma que depèn del contingut i plantejament

La presidenta d'Andorra Endavant, Carine Montaner, al plató de Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Carine Montaner deixa la porta entreoberta a participar en els pactes d’Estat proposats per Xavier Espot durant el discurs d’investidura. Si bé la líder d’Andorra Endavant no confirma la seva presència a les taules conjuntes, tampoc no la descarta. “Si estem al Consell General és que ja estem treballant junts”, va asseverar Montaner durant l’entrevista al Parlem-ne, de Diari TV. Va insistir que formar part dels pactes d’Estat “dependrà del contingut i del plantejament” que se’n faci, i va afegir que la tasca del Govern és donar informació a tots els grups parlamentaris perquè la puguin analitzar, però que al cap i a la fi “qui realment negocia és l’executiu”. En aquest sentit, la proposta de pacte del líder de Demòcrates (DA) i actual cap de Govern, Xavier Espot, podria quedar truncada si finalment la formació de Montaner decideix desvincular-se.

Els dubtes al voltant de la formació demòcrata són una constant als discursos de Montaner. Durant l’entrevista, la líder d’Andorra Endavant també es va mostrar “desconcertada” per la majoria aconseguida pels taronges a les eleccions del 2 d’abril. “Sobta trobar-se amb una majoria absoluta de DA amb tots els problemes que arrossega el partit de la legislatura passada”, va assegurar Montaner, tot afegint que a ella li havia arribat un “descontentament” i “unes ganes de canvi” per part de la població que no es van traduir a les urnes. Andorra Endavant es va endur la nit del 2 d’abril el 16% dels vots, situant-se així com a quarta força política i aconseguint tres consellers generals. Montaner va assegurar que des del primer moment tenia clar que farien un grup parlamentari, però esperava obtenir més vots. D’altra banda, la presidenta del partit va analitzar el paper de Concòrdia a les eleccions, que també era una formació nova i va aconseguir situar-se com a segona força política. “L’arribada de Concòrdia va treure vots tant al Partit Socialdemòcrata (PS) com a Andorra Endavant”, va confessar, tot advertint que “una cosa és la campanya electoral i una altra és com s’actuï”.

Amb referència al funcionament del sistema electoral, la líder d’Andorra Endavant va criticar una vegada més la manera de transportar el vot judicial, “en capses de cartó amb cel·lo”, i va assegurar que és l’hora de canviar el procediment perquè, almenys a la seva formació, no li sortien “els números”. De totes maneres, Montaner va assegurar que el seu partit ja ha acceptat el resultat i és l’hora de mirar cap endavant, fent una picada d’ullet al nom de la seva formació. Així, va valorar positivament els discursos fets per l’actual cap de Govern i el canvi de tarannà que hauria experimentat els darrers dies cap “al diàleg, el consens i la voluntat de treballar junts”.

Eleccions comunals

Les eleccions comunals són al desembre i tot i que Montaner va assegurar que encara “és molt aviat per parlar-ne”, va confirmar que Andorra Endavant hi estarà present. “La política comunal és més de gestió i el que realment ens motiva a nosaltres és la política nacional”, va explicar. Ara bé, Montaner va afirmar que deixarà llibertat als candidats d’Andorra Endavant “per ajuntar-se i presentar candidatures”.

Finalment, i pel que fa a les propostes del partit, Montaner va descriure Andorra Endavant com “un partit molt coherent que sempre “repeteix el mateix”, i va refermar el seu compromís per retocar la Llei de transparència, per treballar per un registre nacional de la propietat que ajudi a trobar la manera de desbloquejar els pisos buits, i la seva persistència a l’hora de mantenir-se contrària al projecte de Grifols.

ELS SISTEMA SANITARI DEMANA "AIRE FRESC"

El sistema sanitari ha estat un dels eixos centrals de la campanya electoral d’Andorra Endavant, la formació de Carine Montaner, i ho continua sent després d’haver aconseguit tres consellers generals. En l’entrevista per a Diari TV, Montaner va reivindicar la necessitat de dotar “d’aire fresc” el Servei Andorra d’Atenció Sanitària (SAAS), i va remarcar el paper del cap de Govern a l’hora de denominar un director general que compleixi les expectatives i, sota la seva demanda, “que no sigui cap exministre”. “El director del SAAS és qui ha de posar ordre, estudiar les mancances del servei, mirar que les plantilles siguin suficients...”, va dir. D’altra banda, la líder d’Andorra Endavant va tornar a defensar la generalització del tercer pagadors a tots els ciutadans per tal que no hagin d’avançar el cost dels tractaments mèdics. Segons Montaner, aquesta seria una manera de descongestionar les urgències.

tracking