estat del 2023
El fons de reserva es recupera i es revaloritza en 65 milions
El primer quadrimestre tanca amb una revalorització de 65 milions d’euros, fregant el valor total de la cartera del 2021
El fons de reserva de jubilació comença el 2023 amb bones perspectives. El valor de la cartera en els primers quatre mesos de l’any es va revaloritzar un 3,92%, situant el valor total en 1.555,66 milions d’euros. Una situació que trenca amb la dinàmica del 2022, quan la rendibilitat del fons va caure un 9,31%. En valors absoluts, això suposa un increment de 64,6 milions d’euros respecte a l’any anterior, ja que a tancament del 2022 la cartera tenia 1.491 milions (després de perdre 112,9 milions d’euros durant l’exercici; 146 milions si només es tenen en compte els actius que es gestionen més enllà dels immobles). “No ens hem de mirar res a curt termini”, va demanar ahir el president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, que va recordar que “quan gestiones a llarg termini no pots valorar els resultats a curt termini”.
En aquest sentit, el màxim responsable del fons va detallar que se segueix assolint l’objectiu principal, que no és cap altre que incrementar la cartera de valors per sobre de l’IPC. Així, de forma global des del 2012 l’IPC acumulat al Principat és del 17,21%, mentre que la revalorització de la cartera ha estat, en el mateix període, del 23,61%. “Estem incrementant el valor del fons i de la capacitat que tindrem de pagar pensions; nosaltres gestionem a llarg termini, per tant no fem moviments bruscos en la cartera”, va reiterar Cinca, que va apuntar, conjuntament amb la directora del FRJ, Eulàlia Orobitg, que habitualment “després d’un any dolent el mercat acostuma a recuperar amb força”.
A favor de la cartera d’actius hi juga la renda fixa, que es veurà impulsada per la por que hi ha a la borsa que farà que molts inversors es puguin refugiar en actius més segurs. Per contra, Orobitg va recordar que la inestabilitat de la plaça financera dels Estats Units –amb les caigudes de Silicon Valley, Signature Bank i First Republic Bank– podrien comportar un contagi mundial que afectaria de ple les posicions andorranes, les quals es mantenen a l’expectativa dels efectes de la guerra d’Ucraïna i l’evolució de la inflació –que tot i moderar-se segueix sent alta.
Reforma profunda
“El concepte guanyar temps porta implícit que no soluciones el problema”, va remarcar Cinca amb relació a la reforma del sistema de pensions. Uns canvis que el president de la comissió gestora va demanar que impliquessin una revisió “profunda” de tot el sistema amb una mentalitat a llarg termini. “Les solucions que es plantegin per a un any vista no solucionen res”, va asseverar l’exministre, que va tornar a obrir la porta a implementar els plans de pensions privats tant per part de les empreses com de forma individual. “És una qüestió que s’acabarà imposant arreu, però s’ha de mirar a llarg termini, a algú que li queden cinc anys de vida laboral no li pots demanar que es complementi la pensió”, va defensar Cinca, que, per contra, sí que va proposar als que s’ho puguin planificar “incentivar que cadascú es faci el seu complement de la pensió”.
Així, en relació amb la proposta de pacte d’Estat, Cinca es va mostrar favorable al fet que hi hagi aquest tarannà en el si del Consell General. “El darrer resultat ha corregit la tendència un any o un any i mig, però cal una reforma profunda que solucioni el problema a llarg termini”, va concloure Cinca.
EL FONS APOSTA PER LA SOSTENIBILITAT
Des de l’any passat el FRJ va aprovar l’adhesió al PRI (Principles for Responsible Investment), una organització d’abast mundial que pretén promoure la inversió socialment responsable entre inversors d’arreu del món. D’aquesta manera, el fons es compromet a anar invertint cada cop més, i de forma progressiva, en actius que siguin responsables amb el medi ambient i amb els principis de sostenibilitat. “Hem d’estar allà per ser capdavanters”, va apuntar Cinca en relació amb el traspàs d’actius.