obra pública

El vial de la Massana afecta l'entorn de protecció de la Farga Rossell

El projecte de la desviació inclou un estudi paisatgístic per potenciar el monument

A l'esquerra de la imatge, l'accés a la Farga Rossell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El projecte de vial de la Massana que pretén treure trànsit del centre amb una desviació alternativa des de la Serra de l’Honor fins a la sortida del poble en direcció Ordino afecta l’entorn de protecció de la Farga Rossell. El centre d’interpretació del ferro és bé immoble d’interès cultural i per tant té un entorn de protecció delimitat en tres zones: la que preveu el monument i la delimitació immediata, l’anomenada sensible, per la seva proximitat amb el monument, i la d’influència, que ja està parcialment construïda i que és edificable. El projecte de desviació afecta parcialment les zones sensible i d’influència, amb la qual cosa la proposta incorpora un estudi paisatgístic per tal que la via respecti el monument i, alhora, les actuacions que es duguin a terme permetin potenciar-lo.

Cal recordar que el projecte del vial –que es divideix en dos trams i en cinc sectors– està actualment a exposició pública i obert a al·legacions, que poden comportar eventuals canvis.

La Farga Rossell està als voltants de la que esdevindrà la connexió del vial de circumval·lació amb la CG-3, a la sortida de la Massana cap a Ordino. El projecte constructiu apunta l’oportunitat que representa la desviació per renovar aquesta zona de la parròquia i alhora embellir l’entorn sensible del bé d’interès cultural, reforçar la seguretat dels vianants creant una via per a les persones que vagin a peu i espais d’aparcament per a qui s’acosti en cotxe a visitar el monument.

Entre les obres previstes hi ha un mirador sobre el monument que es preveu en forma de voladís metàl·lic a la voravia del costat del riu, que s’ampliarà; vegetació autòctona en el tram de voravia de l’entorn de la Farga, i un enllumenat públic al vial que eviti la contaminació lumínica a l’entorn del monument. S’apunta l’oportunitat de potenciar una zona que presenta diferents mancances, com ara edificis comercials “mal integrats”, “infraestructures enganxades al monument poc curoses” o “espais d’aparcament poc qualitatius. La Farga Rossell es va inaugurar el 2002 amb la voluntat d’esdevenir referent del que va significar la indústria del ferro al país. L’estudi paisatgístic recorda que entre els interessos patrimonials que s’hi van identificar i que cal salvaguardar no només hi ha el monument, també el riu i la seva riba, els testimonis arqueològics del subsol o les visuals del monument cap a l’exterior, així com l’itinerari de la Ruta del ferro que es recorda que ja és una realitat a Ordino i del qual la Farga Rossell n’és la porta d’entrada.

CLAUS

1 Afectació sobre l’entorn de protecció

El tram final de la desviació en direcció Ordino afecta parcialment les zones sensible i d’influència de l’entorn de protecció de la Farga Rossell.

2 Actuació per potenciar la zona

El projecte del vial incorpora un estudi paisatgístic per posar en valor el monument i que incorpora un mirador o millora de l’accés per als vianants.

3 Enllumenat sensible amb el monument

Una altra de les actuacions previstes és instal·lar enllumenat públic al nou vial que eviti la contaminació lumínica sobre el bé d’interès cultural.

tracking