composició de l'executiu

Canvis al Govern després del referèndum de la UE

Espot demana no convertir l’acord d’associació en un plebiscit sobre l’acció de l’executiu

El cap de Govern, Xavier Espot, amb els ministres, secretaris d'Estat i altres membres de l'executiu.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El referèndum sobre l’acord d’associació marcarà un punt d’inflexió en el Govern. Ho va deixar clar ahir el líder de l’executiu, Xavier Espot, en l’acte de jurament dels ministres –només Conxita Marsol i David Forné van prometre–, en què va reconèixer que “a ningú se li escapa que després d’aquest referèndum, si té lloc durant aquesta legislatura, s’imposaran reestructuracions” en el si de l’executiu. Ho sap de sobres David Cameron que les consultes a la ciutadania són moments perillosos, per a les coses bones i per a les dolentes. El primer ministre britànic va ser capaç de controlar el referèndum escocès, però el Brexit –el no a Europa– el va acabar sentenciant. Potser per això el cap de Govern, preguntat per un hipotètic escenari similar, va demanar que “no ens posem la bena abans de la ferida”. “Els ciutadans han de respondre a la pregunta objecte d’aquell referèndum i no convertir això en un plebiscit sobre l’acció del Govern”, va remarcar Espot, que va apuntar que si fos així “ens estaríem equivocant, sobretot perquè la qüestió de la UE, si acaba reeixint i finalitza bé, és una qüestió que anirà molt més enllà dels quatre anys: determinarà la vida econòmica i social del nostre país a 50 anys vista”.

Tanmateix, dels primers actes del nou executiu ha quedat palès que l’aproximació a Europa serà la carpeta principal. Primer, perquè dilluns –en l’anunci de l’alineació de ministres– el líder taronja ja va remarcar que amb la conformació de l’equip volia “enviar un missatge a Europa”, mentre que ahir va assumir responsabilitat i va asseverar que “piloto tot allò que està relacionat amb l’acord i totes les derivades col·laterals, per tant tota la qüestió de les telecomunicacions, la digitalització i la transició energètica, a través d’unes secretaries d’Estat i d’un gabinet molt reforçat del qual formaran part no tan sols Sílvia Calvó, sinó també Maria Ubach, Creu Rosell, Maria Baró i Susana Fajardo”.

La Unió Europea no serà, però, l’única carpeta complexa per a un equip al qual el màxim responsable va demanar que “no us allunyi de les persones, sinó que us faci encara més propers”. Així, el cap de Govern, que va citar el filòsof i liberal francès Voltaire, va posar en valor el concepte de la “proximitat” entre governant i governat, tot i que també va destacar per demanar “visió a llarg termini” als ministres. “Al costat de la confiança i la proximitat, el valor que no hem de perdre mai és el de la perspectiva”, va apuntar en la intervenció, en què va recordar que “els càrrecs s’exerceixen de manera temporal, i, en canvi, hem de deixar una empremta pensant en el llarg termini; pensant sempre quan nosaltres ja no hi serem”.

Més enllà del col·lectiu, Espot també va destacar qualitats concretes dels membres que integraran el consell de ministres. El coratge i la humanitat va ser per a Marsol. La visió emprenedora i la capacitat per connectar-se amb la realitat per a Torres, i el rigor i la capacitat de treball per a Molné. Del ministre de Finances, Ramon Lladós, va destacar la solvència tècnica, mentre que de Ladislau Baró el seu bagatge polític. Del ministre de Ciutadans Compromesos va destacar les qualitats executives i la persona “propera i empàtica” del Govern és Trini Marín. La que millor treballa en equip la titular de Salut, mentre que de Guillem Casal va destacar la lleialtat i de Bonell la seva “fermesa subtil”.

QUALITATS DEL GOVERN, SEGONS ESPOT

MINISTRES

CONXITA MARSOL

Coratge i humanitat

LADISLAU BARÓ

Visió estratègica i bagatge polític

JORDI TORRES

Visió emprenedora i contacte amb la realitat

RAMON LLADÓS

Solvència tècnica

IMMA TOR

Solvència tècnica i experiència

ESTER MOLNÉ

Rigor, capacitat de treball i companya de feina

RAÜL FERRÉ

Qualitats executives, la bonhomia i la franquesa

TRINI MARÍN

Propera, empàtica i discreta

HELENA MAS

Posa per davant el projecte a l’interès personal

GUILLEM CASAL

Lleial i el talent per la política

MÒNICA BONELL

Sincera i la seva fermesa subtil

SECRETARIS D’ESTAT

LANDRY RIBA

Tradueix en paraules planeres els termes tècnics

DAVID FORNÉ

Coneixements tècnics i experiència professional

MARC ROSSELL

Talent i esperit de servei públic

ALTS CÀRRECS

SÍLVIA CALVÓ

L’equilibri entre la tradició i la modernitat

MARIA MARÍN

Esforç, discreció i la seva formació

Ester Fenoll

Capacitat organitzativa i fa fàcils les coses difícils

Xavier Espot durant el primer consell de ministres.

tracking