és la primera resolució favorable

La Batllia avala el canvi de nom i gènere d'un noi trans

El procés es resol mesos després que el noi fes la demanda, ja que es considerava que hi havia punts de la Llei de família que no estaven en vigor

La Llei de la família estableix que les persones transgènere es poden canviar de sexe a partir dels 18 anys.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha efectuat la primera resolució favorable a un canvi de nom i gènere. Es tracta d’un noi transgènere que fa mesos que va demanar la modificació al Registre Civil i al passaport. Tanmateix, el procés es va endarrerir perquè el batlle considerava que hi havia punts de la Llei de la família que encara no estaven en vigor. La presidenta de Diversand, Rocío Soler, explica al Diari que la resolució encara no és definitiva perquè hi ha uns dies de rigor per presentar recursos. Ara bé, el més probable és que es tiri endavant el canvi de nom i gènere. Des de Diversand, l’associació LGTBIQ+ d’Andorra, celebren la fita i esperen que el cas animi més gent a fer el pas.

La notícia del primer canvi de nom i gènere per a un adult trans arriba dos mesos després que s’anunciés el primer canvi de nom d’una menor d’edat trans. La darrera modificació de la Llei de família, aprovada fa vuit mesos, preveu que els menors puguin canviar de nom al Registre Civil sempre que els dos progenitors hi estiguin d’acord. En cas que cap dels dos pares hi estigui a favor, l’infant haurà d’esperar a la majoria d’edat per fer el canvi o bé demanar l’emancipació. El text també exposa que no és possible fer el canvi abans de la majoria d’edat, encara que els pares hi estiguin d’acord.

CANVI DE SEXE ALS 18 ANYS

La Llei de la família estableix, així, que les persones transgènere podran modificar el sexe només a partir dels 18 anys i sense necessitat d’haver de passar per una operació de canvi de sexe. Les darreres versions del text reclamaven l’operació per efectuar la modificació, però finalment això es va canviar. A banda d’aquests requisits, per fer la modificació cal que la Batllia emeti, per jurisdicció voluntària, un certificat que asseguri que la persona que demana el canvi porta un mínim de dos anys fent el trànsit. Pot ser a través de tractaments hormonals, amb el canvi de nom o d’altres indicis que demostrin que és una qüestió meditada.

En el seu moment, es va deixar clar que l’emissió del certificat el durà a terme un batlle de família i que serà un pur tràmit que permetrà obtenir un informe per fer el canvi al Registre Civil. Tanmateix, la presidenta de l’associació LGTBIQ+ reivindica que “no deixa de ser com un judici en què ha de passar per un batlle i, en el cas dels menors d’edat, per la Fiscalia”. En aquest sentit, Soler demana que el canvi de nom i gènere no passi per un tràmit judicial.

Des de Diversand celebren les fites aconseguides fins ara, però asseguren que “encara hi ha molt camí per recórrer”. El darrer informe anual efectuat per l’associació ILGA-Europe li dona la raó i exposa que el Principat necessita, entre d’altres, una eina que registri els crims d’odi o una legislació específica per al col·lectiu. Aquesta és precisament una de les demandes que l’associació fa sistemàticament. “Cal una llei específica que prevegi les necessitats del col·lectiu LGBTIQ+”, reivindica la seva presidenta, tot apuntant que la majoria dels països occidentals la tenen i que no estan demanant “res de l’altre món”.

LA CASS NO ESTARIA COBRINT ELS TRACTAMENTS DE CANVI DE SEXE

El 30 de març del 2022 el Govern va aprovar que els tractaments de canvi de sexe entrarien a la cartera de serveis de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), incloent-hi els tractaments hormonals i quirúrgics i l’acompanyament psicològic en cas que fos necessari. No obstant això, la presidenta de Diversand, Rocío Soler, denuncia que això no s’ha portat a la realitat. “Es va dir que tots aquests tractaments entrarien per la seguretat social, però com que hi ha una manca de regulació no s’ha pogut fer”, explica la presidenta de l’associació LGTBIQ+ d’Andorra. Diversand roman en espera d’una resposta per part del ministeri de Salut i afirma que un cop s’estabilitzi el nou Govern tornarà a reclamar-ho. Així mateix, la presidenta torna a reivindicar que una llei específica dedicada al col·lectiu LGTBIQ+ ajudaria a regular aquestes incongruències legals. A banda dels tractaments de canvi de sexe, la nova cartera de serveis preveia que la seguretat social cobrís la reproducció assistida, la psicologia, la dietètica, la podologia o els estudis genèrics amb finalitat preventiva.

tracking