batxillerat
La filtració de l'examen por tenir una pena de presó de fins a 3 anys
El Codi Penal preveu una pena mínima de tres mesos pel delicte de revelació
La filtració de l’examen de biologia de la POB podria ser tipificada com un delicte de revelació, que implica una pena d’entre tres mesos i tres anys de presó, segons fonts consultades. Es tracta, en concret, del capítol de descobriment i revelació de secrets del Codi Penal que fa referència en diferents articles a la filtració de coneixements de manera il·lícita. En concret, l’article 188 indica que “ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys el qui, amb coneixement d’un origen il·lícit i sense haver pres part en les conductes descrites als articles 182, 183 i 184, reveli a tercers les dades o els fets descoberts, les imatges captades, o les dades personals”. La llei també afegeix que la pena ha de ser en la meitat superior si la revelació es fa a través de mitjans de comunicació o internet de manera que sigui “accessible a un elevat nombre de persones”. També l’article 191 en parla indicant que “el professional que, amb incompliment de l’obligació de secret o reserva, reveli secrets d’una altra persona, ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys i inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a sis anys”.
La investigació policial, que segueix en curs, haurà de determinar qui ha estat el responsable de la filtració i demostrar que s’ha revelat de manera intencionada. Dit d’una altra manera, no és el mateix filtrar intencionadament l’examen que deixar-ne una còpia en un lloc al qual una tercera persona pugui accedir, per exemple. En tot cas, el ministeri té clar que el responsable no ha pogut ser cap professor, ja que el document filtrat ja tenia la maquetació oficial del Govern i, per tant, ja havia passat pel ministeri. Ha de ser, doncs, o bé algú del ministeri o bé alguna de les persones que intervenen en la cadena posterior, com ara els que maqueten la prova, els que la imprimeixen, etcètera.
En aquest sentit, fonts del ministeri també van apuntar que, a part de la via policial, està oberta l’administrativa, per la qual s’imposaria una sanció segons la Llei de la Funció Pública si el responsable és un funcionari. En aquest cas, es consideraria una falta molt greu, que podria comportar la suspensió temporal de funcions i de salari d’un a sis mesos, l’acomiadament i inhabilitació, temporal o definitiva i, fins i tot, addicionalment, la sanció imposada, la reubicació i/o la destitució que s’inclouen en les que es consideren faltes greus.
CONSEQÜÈNCIES
Filtració de la POB
La filtració de l’examen va comportar, en primera instància, l’anul·lació de la prova i la repetició.
Delicte de revelació
L’article del Codi Penal està tipificat amb una pena que va dels tres mesos als tres anys de presó. S’ha de demostrar, però, que la persona va filtrar la prova intencionadament.
Falta molt greu
En cas de ser funcionari, paral·lelament també se’l sancionaria amb una falta molt greu per la Llei de Funció Pública.