evolució econòmica

Dificultats per trobar empleats qualificats

Un 53,6% de les empreses enquestades tenen problemes per cobrir les vacants de treball

Nou de cada deu empreses de la construcció tenen dificultats per trobar mà d'obra.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un 53,6% de les empreses van tenir problemes per cobrir les vacants de treball durant l’any 2022. L’escassetat de mà d’obra té una incidència molt negativa sobretot a la construcció, en què nou de cada deu empreses afirmen tenir dificultats per contractar treballadors, i també en l’hoteleria, on vuit de cada deu es veuen afectades per la manca de personal qualificat. Aquestes són algunes de les dades que es reflecteixen al monogràfic realitzat per la Cambra de Comerç sobre la situació de les empreses davant l’escalada de la inflació, l’increment de costos i el desajustament entre l’oferta i la demanda laboral.

El principal motiu pel qual les empreses tenen problemes per contractar treballadors és perquè no hi ha suficient personal per cobrir les vacants (45,7%), mentre que en segon lloc s’esmenta que es busca un empleat amb un perfil específic que no es troba al mercat del país (43,5%). A continuació, els enquestats citen el fet que la formació dels professionals no és l’adequada (41,4%). La indústria és el sector econòmic amb més problemes per contractar treballadors amb unes habilitats i uns coneixements específics, mentre que a l’hoteleria es constata un desajustament entre les competències formatives dels demandants de feina i el perfil que busquen les empreses.

El treball portat a terme conclou que la inflació s’ha convertit en la màxima preocupació de les empreses, amb un 4,12 sobre 5, seguida de l’increment dels costos d’explotació (3,97), l’augment dels tipus d’interès i l’enduriment de l’accés al finançament (3,35), les dificultats per contractar treballadors (3,22) i els problemes d’aprovisionament / falta d’estocs (2,71). Així, l’escalada de la inflació ha tingut com a efecte un augment dels costos d’explotació (67,8%), una pujada dels preus de venda (63,1%), ha limitat els projectes d’inversió (36,6%) i ha dificultat els pagaments a temps als proveïdors (13,8%).

Pel que fa a la segona preocupació de les empreses, l’increment de costos, un 89% afirma que aquest factor està perjudicant la marxa dels seus negocis i el seu futur. Tot i això, un 56,4% manifesta que malgrat la tensió inflacionista no tem per la supervivència i la continuïtat del negoci, un 49,2% pateix una reducció dels marges empresarials per l’augment de les despeses i el 9% (gairebé una de cada deu) assegura que difícilment podrà resistir aquesta situació i que la viabilitat del seu negoci està en perill. L’increment dels costos afecta sobretot les microempreses, que tenen entre un i cinc treballadors: el 12% d’aquestes té dificultats per atendre pagaments i també pateix per la viabilitat dels seus negocis.

LES SOL·LICITUDS D'INVERSIÓ ESTRANGERA CREIXEN UN 9,8%

El total de sol·licituds d’inversió estrangera directa presentades el 2022 es van incrementar un 9,8% respecte a l’any anterior, segons el departament d’Estadística. Pel que fa al volum d’inversió inicial declarada, hi ha una reducció del 51,9% respecte al 2021 i se situa als 395,5 milions d’euros. El nombre de de sol·licituds formalitzades (que corresponen a les autoritzades que s’han formalitzat davant d’un notari andorrà) l’any 2022 presenta un increment del 0,4%, és a dir, quatre sol·licituds més. Igualment, el volum de la inversió formalitzada disminueix el 28,5% l’any 2022 respecte a l’any anterior, fins arribar als 388,9 milions d’euros. Quant als àmbits econòmics en què s’ha formalitzat aquest volum d’inversió, destaca el sector de prestació de serveis amb 181,4 milions d’euros. Estadística registra 500 inversions estrangeres en immobles l’any 2022, que suposa un decreixement del 0,2% respecte a l’any anterior. Quant a l’import de les inversions estrangeres en immobles, va ser de 182,9 milions per a l’any 2022, amb un creixement respecte del 2021 del 3,5%. D’altra banda, el 2022 el Registre estadístic d’empreses va computar 19.796 empreses, un increment de 1.547 amb relació amb les registrades el 2021, que van ser 18.249, és a dir, un 8,48% més.

tracking