clima empresarial

L'economia continuarà creixent el 2023, però s'alentirà

La Cambra de Comerç augura que l’economia continuarà creixent aquest any, tot i que “a un ritme més moderat” que el 2022

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, i la directora adjunta, Sol Rossell.CCIS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’economia andorrana ha experimentat una “evolució molt positiva” al llarg del 2022, “i fins i tot ha superat els nivells de l’activitat prepandèmica”. La previsió és que durant el 2023 l’activitat continuï creixent, “tot i que amb una taxa més moderada” que l’exercici anterior. Així ho va manifestar ahir el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, que va estar acompanyat de la directora adjunta de l’entitat, Sol Rossell.

Aquesta és la situació que reflecteixen les enquestes de conjuntura realitzades per la Cambra durant el segon semestre del 2022, segons les quals l’impacte de la crisi energètica, la inflació i l’increment dels tipus d’interès ha estat de moment menys rellevant del que s’esperava. I és que aquests factors negatius s’han vist compensats per l’elevat dinamisme del turisme, que juntament amb la construcció ha liderat el creixement. Més enllà de la bona marxa d’aquests dos sectors, l’activitat econòmica s’ha vist afavorida per la bona marxa del mercat de treball, que ha permès sostenir el consum privat malgrat la pèrdua del poder adquisitiu de les llars. La tendència positiva que han viscut, en general, totes les empreses durant l’any passat ha suposat un increment generalitzat dels volums de facturació, tot i que s’ha de tenir present, segons Mas, que “una part d’aquests es deu a les pressions inflacionistes”: un 15% més de mitjana al sector hoteler i un 9% a la construcció. El resultat ha estat que l’economia andorrana ha encadenat dos anys consecutius de forta expansió, amb un creixement per sobre de l’experimentat pels països veïns i la mitjana de la Unió Europea (UE).

D’aquesta manera, el panorama també és positiu per al 2023, si bé el creixement serà ja a un “ritme més moderat” que l’any anterior a causa de l’impacte de la inflació sobre les rendes familiars, l’enduriment de les condicions financeres, l’augment de la incertesa i l’empitjorament de l’entorn exterior. En concret, serà el turisme el que continuï tirant del carro després d’haver estat el que s’ha recuperat més tard després de la pandèmia, mentre que la construcció és el sector que es podria veure més afectat, pel context d’incertesa i la pujada dels tipus d’interès, tot i que encara continuarà gaudint d’un gran dinamisme.

L’hoteleria és el sector amb unes perspectives més positives aquest any, tenint en compte que el sector turístic continuarà sent una de les palanques fonamentals de l’economia. Malgrat tot, el ritme d’activitat tendirà a moderar-se a causa de l’empitjorament de les perspectives econòmiques globals i una menor renda disponible als mercats d’origen per l’elevada inflació. La construcció tendirà a moderar l’alt ritme d’activitat, influenciada per la disminució de la renda de les llars per l’elevada inflació i l’augment de tipus, que comportarà un ajustament gradual de la demanda. El comerç minorista patirà certa pèrdua d’impuls en els propers mesos, sobretot per la pèrdua de poder adquisitiu, tot i que es manté el to positiu dels últims mesos. Finalment, la indústria experimentarà una recuperació més lenta que l’esperada.

MAS DEMANA POLÍTIQUES DE SUPORT A LES EMPRESES I APOSTA PER LA FORMACIÓ

El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, va aprofitar la presentació de les enquestes de conjuntura per fer tota una sèrie de demandes per fer front als desafiaments importants que es preveuen de cara al 2023. L’entitat reclama que es posin en marxa polítiques de suport a les empreses. “Com? Amb incentius fiscals, subvencions i ajuts a les pimes, el foment de la innovació i la productivitat, i ajudes a la formació del personal, entre altres mesures.” La Cambra també aposta per la col·laboració entre les empreses i les institucions educatives per fer front a la manca de personal, així com pel reforç de la formació continuada. A més, es reclamen millores en l’estratègia d’immigració que responguin a les necessitats de les empreses, i per una altra banda creu que cal “promoure també polítiques d’accessibilitat a l’habitatge, no només per raons socials, sinó per ajudar les empreses a atreure talent”. Finalment, la Cambra demana unitat de criteri entre l’àmbit públic i privat per abordar els reptes del model turístic, així com fomentar nous atractius turístics.

tracking