rEPORTATGE

La festa de la llengua

El soterrani de la trenca va omplir-se ahir al migdia de jugadors i curiosos en la seminifal andorrana de la lliga del Paraulògic.

El soterrani de La Trenca, ple ahir en la semifinal del Paraulògic.V. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El soterrani de la llibreria La Trenca va omplir-se ahir al migdia de jugadors i curiosos en la semifinal del Paraulògic. Vint jugadors van enfrontar-se als trencaclosques i enigmes lingüístics que va proposar-los Pau Vidal, mestre de cerimònies de l’esdeveniment. El filòleg i traductor va animar la festa amb la seva fina ironia i va aconseguir, gràcies als seus dots per a la improvisació, que el ritme no decaigués en els moments puntuals en què el joc va haver d’interrompre’s per problemes tècnics.

L’enginy humà arriba allà on falla la màquina.

Amb el mòbil a la mà, els concursants van haver de resoldre els jocs lingüístics que els apareixien a la pantalla. Un dels primers va tenir un regust local. Els jugadors havien de formar el que en l’argot del Paraulògic s’anomena tuti. És a dir, una paraula que conté totes les lletres incloses en l’hexàgon. Abans que l’autor d’aquesta crònica hagués tingut temps de fixar-se en totes les lletres del joc, una senyora de mitjana edat asseguda a primera fila va confirmar que havia trobat la paraula. “Pitavola. El tuti és pitavola”, va dir en veu alta. El mot és ben andorrà. És una forma local de papallona i no es diu enlloc més del domini lingüístic català.

Quan Vidal va treure a la palestra els enigmes lingüístics també va lluir l’enginy dels concursants. “Massa tímid per demanar un cafè amb llet. De set lletres”, va anunciar el mestre de cerimònies. Un dels jugadors només va necessitar donar un cop d’un a l’hexàgon de què havia d’extreure les lletres per formar la paraula per trobar la resposta. “Tallat”, va dir en veu alta.

En alguns dels enigmes plantejats als concursants va fer-se palesa la riquesa lèxica del català. Com, per exemple, en aquest: “Quina és la part del barco que els agrada més als de Lleida? De quatre lletres”, va preguntar Vidal. “La popa”, va respondre una de les jugadores. Aleshores un dels concursants va preguntar, perplex, per què la popa, per què la part posterior dels vaixells agrada tant als lleidatans. “Sabeu què són les popes? Són el que a Gràcia en diem les metes”, va informar Vidal. Tothom va assentir. No van caldre més aclariments.

Els cinc guanyadors de la semifinal podran participar en la final del Paraulògic, que tindrà lloc el 17 de juny a Barcelona. Els semifinalistes tindran les despeses pagades a la capital catalana. Durant la semifinal d’ahir a La Trenca, Vidal va fer diversos obsequis als concursants, entre els quals hi havia novel·les d’Andrea Camilleri traduïdes de l’italià al català per ell mateix.

tracking