REPORTATGE

Escoles lliures de drogues

Un policia del país participa en l’elaboració d’un informe internacional per ajudar els agents a prevenir i reduir el consum d’estupefaents als centres.

L'agent de policia Marc Bessa.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La lluita contra el consum de drogues a les escoles també compta amb el suport d’Andorra. La setmana passada, l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC per les sigles en anglès) va publicar un document de 44 pàgines en el qual “es tracta la importància de les escoles com a institucions segures, acollidores i favorables per als joves amb l’objectiu d’evitar conductes de risc relacionades amb el consum de drogues”. Així ho explica Marc Bessa, un policia molt implicat en programes internacionals que tracten la temàtica i que també ha posat el seu granet de sorra en aquest darrer informe com a representant d’Andorra. Des del seu punt de vista, la qüestió del consum de drogues “és una problemàtica existent a tots els països”, però, en el cas d’Andorra, “tenim molt guanyat en el sentit que podem estar orgullosos perquè els ambients escolars són molt segurs”, malgrat que, “evidentment, la seguretat total és gairebé impossible”.

El document va dirigit a agents de la policia de tots els països membres de l’UNODC com una espècie de guia que els ajudi a convertir les escoles en aquestes institucions segures per als joves i evitar conductes de risc relacionades amb el consum de drogues. També proporciona orientació per als agents sobre la millor manera d’actuar en matèria de prevenció als centres educatius en temes de salut pública. La informació s’ha estat elaborant durant dos anys amb la col·laboració d’agents de policia d’arreu. En el cas de Bessa, els organitzadors el van contactar el 2021 després que prèviament també participés en l’UNODC Youth Forum sobre la prevenció del consum de substàncies o el programa de l’OSCE (Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa) i l’UNODA (Oficina d’Assumptes de Desarmament de les Nacions Unides) sobre la Pau i la Seguretat a través de la prevenció de conflictes, el desarmament, el control d’armes i la no-proliferació. El treball de l’agent andorrà va consistir, resumidament, a anotar errors que detectava d’un document base que li van fer arribar. Un cop va tenir el seu informe fet, els va enviar les seves anotacions per tal que les tinguessin en compte a l’hora d’elaborar el document final. Mentrestant, va realitzar diferents reunions virtuals (cal tenir en compte que a l’inici encara hi havia restriccions per la pandèmia) per discutir temes concrets, com afrontar-los i com s’havien d’introduir en la guia final. “Em vaig guiar per la meva experiència professional i pels coneixements adquirits al Youth Forum i pels coneixements de la carrera de criminologia, entre altres coses”, explica Bessa.

En concret, l’informe de l’UNODC consta de vuit capítols i tracta qüestions com les diferents etapes dels adolescents fins a arribar a l’edat adulta, amb els consegüents factors de risc multifactorials que poden produir un consum de drogues, la importància de la prevenció i la salut pública des d’un enfocament integral i de la comunicació. També s’aborden qüestions com la percepció de la policia com un servei a la comunitat, així com factors clau perquè els programes de prevenció tinguin èxit.

tracking