Consell de ministres

Acció entra al Govern amb una secretaria d'Estat

El nomenament s’aprovarà en les properes setmanes, amb la qual cosa el partit de Pallarés estarà present a l’executiu i al Consell

Noëlia Souque amb Xavier Espot i Judith Pallarés.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va decidir ahir que la secretaria d’Estat d’Afers Financers Internacionals serà ocupada per Noëlia Souque, que va ser la número 2 de la llista nacional que va presentar Acció a les últimes eleccions generals, celebrades el 2 d’abril. Tot i això, segons va explicar el ministre Portaveu, Guillem Casal, el nomenament del nou càrrec, que formarà part de l’organigrama del ministeri de Finances encapçalat per Ramon Lladós, no es farà efectiu fins a les properes setmanes.

D’aquesta manera, Acció no tindrà representació efectiva només al Consell General, després que Marc Magallón fos elegit en la llista parroquial d’Escaldes-Engordany elaborada conjuntament amb Demòcrates, sinó també a l’executiu. Aquesta situació contrasta amb la de Liberals, que també es va aliar amb el partit taronja en algunes parròquies durant els passats comicis, però que finalment quedarà sense cap membre al Govern ni a la cambra legislativa.

El portaveu governamental va negar ahir, però, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que l’elecció de Souque per a aquest càrrec sigui part de la quota que correspondria a Acció per la seva aliança electoral amb Demòcrates, sinó que s’ha acordat per la seva “vàlua” per ocupar aquest càrrec. En aquest sentit, Casal va recordar les manifestacions del cap de Govern, Xavier Espot, segons les quals la seva voluntat és confeccionar un executiu sense “peatges” als partits polítics, sinó “sobre la base de la professionalitat de les persones”. I és que, tal com va voler remarcar el ministre portaveu, es tracta d’una persona amb una “gran experiència en dret internacional”, i especialment en dret europeu, i té experiència en diversos organismes de l’àmbit europeu. El nom d’aquesta experta en diplomàcia és un dels que Acció havia posat sobre la taula des d’un inici per encapçalar un ministeri si finalment Espot els feia la proposta (per exemple, el d’Afers Socials), tot i que en cap cas es tractava d’una exigència pel suport de Magallón a Escaldes-Engordany. Finalment, però, la bona entesa de Demòcrates amb la formació liderada per Judith Pallarés no ha estat premiada amb un ministeri, però sí amb una secretaria d’Estat important com és la d’Afers Financers Internacionals.

Més enllà d’aquest anunci de nomenament per a les properes setmanes, el Govern va aprovar ahir l’elecció de Josep Anton Bardina com a secretari d’Estat d’Educació i Universitats, del qual Casal va dir que “té capacitat acadèmica per ocupar aquest lloc i trajectòria política suficient per encarar aquesta tasca”. D’altra banda, queda pendent la presa de possessió com a secretaris d’Estat de Mariona Cadena, Joan León (Justícia i Interior), Jordi Puy (Economia, Treball i Habitatge) i Alain Cabanes (Esports), i que hi haurà més nomenaments de secretaris d’Estat corresponents a altres ministeris i en concret el de Funció Pública, que està fixat per llei.

ALTRES ACCIONS

Ajuts als ramaders

El Govern va aprovar els ajuts al foment de pràctiques agràries específiques per un import total de 61.400 euros.

Preus universitaris

Les famílies monoparentals tindran les mateixes deduccions universitàries que les famílies nombroses, segons un decret aprovat ahir.

Comapedrosa

La gestió del refugi del Comapedrosa serà portada a terme per Jordi Casabella, que ha guanyat el corresponent concurs públic.

RENOVACIÓ DEL PERMÍS PER REBRE RESIDUS DE LA CERDANYA

El Govern va aprovar ahir la renovació, per un any, de l’autorització d’importació de residus municipals pretractats de la Cerdanya per a la valorització energètica al Centre de Tractament de Residus (CTRA). Seguint l’acord de col·laboració entre el Govern i la Generalitat de Catalunya en matèria de residus, es valida la importació d’un màxim de 10.000 tones per any. La importació de residus s’emmarca dins l’acord entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya sobre el trasllat de residus. A aquesta entesa aplica el principi de proximitat geogràfica i d’aplicació dels criteris jeràrquics en les opcions de la gestió dels residus, prioritzant la valorització sobre l’eliminació i la utilització dels mètodes i les tecnologies més adequats per garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi ambient. L’acord especifica que la planta de valorització energètica d’Andorra és adequada per valoritzar els residus, segons mètodes ambientalment racionals i eficients, i compleix amb els criteris de valorització energètica establerts en la directiva del Parlament Europeu i del Consell. Andorra exporta un 70% dels residus generats al país per rebre una gestió ambientalment correcta i eficient, cosa que justifica que, a canvi, rebi residus de les comarques catalanes veïnes, segons el ministre portaveu, Guillem Casal.

Guillem Casal.

tracking