Afers Exteriors

Govern aprova l'esborrany del pacte d'Estat de la UE

Andorra aixeca les reserves sobre els acords de la negociació que s'han fet durant el període electoral

Landry Riba ha encapçalat la ronda de negociació per a l'acord d'associació d'avui amb la UESFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ja té el primer esborrany del pacte d'Estat per a l'acord de negociació amb la Unió Europea (UE) que Xavier Espot va anunciar al discurs d'investidura. L'executiu ha anunciat que el text es va aprovar ahir en la sessió de consell de ministres i ara "el trametrà i compartirà, en el termini més breu possible" amb els grups parlamentaris i altres partits polítics d'abast nacional "perquè puguin fer les aportacions que considerin escaients", exposa en un comunicat. El Govern recalca que "ha prioritzat" aquest pacte d'Estat i que l'objectiu és "fer partícips de les posicions de negociació els diferents actors polítics del país i debatre de la manera més ampla possible" l'acord amb la UE per aconseguir tenir "les posicions més consensuades i més sòlides possibles a la taula de negociació".

L'executiu explica a més que avui s'ha celebrat una nova ronda de negociació per avançar en l'entesa per assolir un acord d'associació amb la UE. En aquesta primera trobada des de la constitució del nou Govern d'Espot el secretari d'Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, ha comunicat a la delegació europea l'aixecament de les reserves sobre els acords que s'han adoptat en les dues rondes anteriors que han coincidit amb el període electoral.

La sessió d'avui ha tractat annexos de caràcter tècnic i ha servit per tancar el que correpon al cabal europeu en matèria de duana i de protecció del consumidor, indica el Govern. I destaca que "també s'ha avançat substancialment en alguns dels capítols de l'annex sobre normativa tècnica dels productes, clima, energia i seguretat alimentària".

El calendari de trobades preveu "reprendre les qüestions més polítiques en les rondes del juny i juliol" i les dues delegacions han fixat les properes reunions per al 19 i 20 de juny i l'11 de juliol en format bilateral i el 22 de juny en format plurilateral. Els caps negociadors mantindran una trobada amb el vicepresident de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació,Maros Sefcovic, per repassar l'estat de les negociacions i fixar el full de ruta del segon semestre. Landry Riba ha manifestat en la ronda d'avui que "el ritme mantingut durant aquest trimestre és certament exigent, però estem satisfets d'haver pogut avançar com estava previst amb agendes de negociació molt completes i afegint reunions tècniques entre sessions extremadament útils per les dues parts" i ha afegit que auguren que el segon semestre que serà "cabdal per aquesta negociació, sigui igual d'intens".

tracking