dades del 2022

Més de 500 milions en transaccions fetes mitjançant els TPV

El valor del tiquet mitjà va ser de 31 euros en terminals físics i 52 euros en els virtuals

Un TPV físic d'un comerç.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les transaccions econòmiques a través de TPV durant el 2022 van ascendir a un valor total de 505 milions d’euros, segons s’indica a l’informe anual d’Andorran Banking que es va fer públic ahir. La xifra ha anat incrementant des del 2019, quan la dada estava per sota dels 400 milions d’euros fins als 505 milions registrats l’any passat amb més de 15 milions de transaccions. Un dels motius d’aquest increment, entre d’altres, és que durant la pandèmia es va recomanar no pagar en efectiu per evitar el contacte amb les monedes i rebaixar així la possibilitat de contagi. Del total de transaccions, un 95,6% es van fer a través de TPV físic i la resta, un 4,4%, mitjançant TPV virtual.

En total, al Principat hi ha 5.129 terminals i al llarg de l’any passat es van substituir el 100% del parc de terminals dels comerços a la tecnologia Android. L’informe anual també detalla que el sector destina el 6% dels seus beneficis a l’impuls de la transformació digital i que entre el 2021 i el 2022 els usuaris digitals han crescut un 67% i els de les aplicacions mòbils, un 24%.

Pel que fa al tiquet mitjà, les dades d’Andorran Banking indiquen que durant el 2022 el tiquet mitjà amb els TPV físics va ser de 31 euros, mentre que amb els virtuals, és a dir, per a les compres online, va ascendir a 52 euros.

D’altra banda, el document publicat per Andorran Banking també proporciona altres dades, com ara que el sector tenia l’any passat 1.229 treballadors, dels quals 636 eren homes i 593 eren dones, i que a tot el Principat hi ha 33 oficines bancàries. Així mateix, s’assenyala que el sistema financer representa aproximadament el 5% del total de persones assalariades del país i que contribueix aproximadament amb un 15% del PIB.

La memòria també recorda que la banca andorrana va tancar l’exercici del 2022 amb un resultat de 113 milions d’euros de les tres entitats bancàries. L’any passat va estar marcat per les operacions corporatives de Mora Banc i de Crèdit Andorrà, per l’increment del tipus d’interès per part del BCE i per una forta inflació. En aquest context, la banca va créixer un 16% en beneficis, però també en volum dels recursos gestionats de clients un 3,3% fins als 63.691 milions d’euros.

Les dades de tancament, indica el president de l’associació, Lluís Alsina, “ens fan tenir confiança en el futur, la qual cosa passa pel nostre mercat domèstic, però també pels mercats internacionals que servim”. “Són la nostra via de creixement i de diversificació, un camí que ens posiciona amb solidesa i més força per fer front als nous reptes”, afirma.

ROL ACTIU EN L'ACORD D'ASSOCIACIÓ

El president de l’associació de bancs, Lluís Alsina, indica en el missatge inicial que s’inclou a la memòria anual d’Andorran Banking que aquest any serà clau per “avançar de manera decisiva” en l’acord d’associació amb la Unió Europea, ja que el Govern té previst tancar-lo del tot o com a mínim qüestions de gran importància durant aquest any. Això significarà “un encaix d’Andorra al mercat únic, que inclourà també el sector financer”. Així, Alsina assegura que des de l’associació de bancs “hi tindrem un rol actiu, responsable i constructiu per assolir el millor acord possible per a tots”.

tracking