rEPORTATGE
Banys de bosc com a teràpia
Divuit dones que han patit violència de gènere s’han pogut beneficiar d’aquesta pràctica de salut i benestar, que té l’origen al Japó
Per una immersió a la natura per despertar els nostres sentits, moltes vegades anestesiats per l’estil de vida que portem, és segurament una activitat molt beneficiosa per a tothom. L’empresa Be Forest, que organitza aquest tipus d’experiència per als visitants i per a empreses, es va adonar, però, que aquesta és una eina que també pot ajudar especialment les dones que han patit situacions de violència de gènere.
Per aquesta raó va crear un programa, amb el suport del Ministeri d’Afers Socials, que porta com a nom Resiliència Lila, “perquè vam pensar que també es podrien beneficiar dels banys persones que havien viscut experiències dures en la seva vida”, explica Josefina Soffia, responsable de Be Forest. De moment, dels anomenats banys de bosc se n’han aprofitat 18 dones, entre les quals hi ha hagut joves i també algunes que ja estan jubilades, que han pogut gaudir de manera gratuïta de deu sessions en diferents indrets del país. Però en podran ser encara moltes més, perquè aquesta iniciativa tindrà continuïtat. Els banys de bosc són una pràctica de salut i benestar que té l’origen al Japó i que busca sanar amb el contacte amb la natura i, en especial, amb els boscos. “Es tracta d’endinsar-se dins l’atmosfera d’un bosc”, afegeix Soffia. Entre els beneficis que comporta aquesta experiència, que es fa sobretot en els mesos de més bon temps, hi ha, per exemple, que es regula la pressió sanguínia i es redueix d’una manera clara l’estrés, i també es reforça el sistema immunitari. A més, segons s’ha pogut comprovar, els efectes “no són tan sols momentanis, sinó que s’allarguen en el temps, i són moltes les dones que posteriorment, “si un dia es troben malament, van al bosc pel seu compte per fer servir les tècniques que els hem ensenyat”. “La qüestió és que les dones poden disposar d’aquesta nova eina per millorar el seu benestar”, afegeix Soffia. La responsable de Be Forest explica que la intenció a partir d’ara és que la iniciativa, per a la qual “es compta amb guies que faciliten a les dones la connexió amb la natura a través dels sentits”, també pugui col·laborar amb el projecte perquè s’hi puguin apuntar més dones. Així, es presentarà la memòria al Departament de Polítiques d’Igualtat i, alhora, se’n proposarà una segona edició.