Relacions internacionals
Contactes per la UE a Moldàvia
El cap de Govern va ser present a la segona trobada de la Comunitat Política Europea
El cap de Govern, Xavier Espot, va mantenir ahir diverses reunions bilaterals sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea amb dirigents presents a la segona, Cimera de la Comunitat Política Europea (EPC), un organisme que es va crear arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna i que buscava incloure tots els països europeus més enllà dels de la Unió per fer front a Rússia. Així, el cap de l’executiu va aprofitar la jornada de treball per mantenir reunions bilaterals amb alts mandataris de Bèlgica, la Confederació Suïssa, Armènia, Suècia, Luxemburg, Liechtenstein, Portugal, Alemanya, Espanya i Mònaco. Amb tots va conversar sobre l’estat de la negociació de l’acord d’associació a la Unió Europea i els va demanar el seu suport per culminar-la, segons va explicar Espot. “Per a nosaltres és un honor participar en aquests debats per la possibilitat que ens dona la possibilitat de tenir contactes bilaterals amb molts països europeus”, va destacar el cap de Govern, que també va remarcar l’opció que té el Principat “de fer sentir la nostra veu humil, però també el nostre rol exemplar en determinades temàtiques en les quals estem molt compromesos com pot ser el respecte al dret internacional o el bilateralisme”.
Més enllà de les reunions amb els mandataris esmentats Espot també va tractar la qüestió de l’acord d’associació amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l’alt representant de la Unió per als Afers Exteriors i Política i Seguretat, Josep Borrell, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola. A més, també va poder saludar el Copríncep francès, Emmanuel Macron.
D’altra banda, Espot va prendre part en la taula rodona sobre connectivitat i energia, liderada per la presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, i el president espanyol, Pedro Sánchez, i on també van participar els primers ministres d’Alemanya, Malta, Portugal, Grècia, Albània, Dinamarca, Mònaco i Armènia. El debat es va centrar en les millores de les xarxes de connexions energètiques i la “necessitat d’impulsar els lligams i la cooperació per ser més resilients davant les crisis com les que ha viscut Europa en els darrers mesos”.