rEPORTATGE

Assistència virtual de primera mà

La fundació IsYs ha posat en marxa un aplicatiu perquè les dones que pateixen un càncer de mama puguin tenir accés a tota la informació de primera mà encara que no es trobin a l’hospital

Imma Grau, presidenta de la fundació IsYs, i Cristina Royo, vocal de salut de l'ADAADA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tenir un càncer –segons la tipologia i el moment en el qual no es detecta– ja no és una sentència de mort. Així ho deia fa uns dies el doctor Salvador Macip en una enrevista al Diari. El que encara passa una important factura sigui quin sigui el càncer és l’impacte psicològic i emocional que implica patir aquesta maleïda malaltia. Més encara en el cas del càncer de mama, en què hi ha una lluita constant per combatre els tumors però també per esquivar les seqüeles psicològiques que deixa tot el procés. En això treballa la fundació IsYs amb el seu projecte Xemio, un assistent virtual que vol ajudar les pacients de càncer de mama a tenir tota la informació possible i fer més senzill el dia a dia durant el període de tractament esvaïnt qualsevol dubte. “Porto molts anys treballant en salut digital i un dia em van diagnosticar un càncer de mama i vaig intentar fer una cosa que ajudés”, explica Imma Grau, presidenta de la fundació. “És com fer-ho tot molt senzill perquè queda tot registrat però alhora també pensant en la pacient perquè té en el moment adequat la informació que necessitava quan estava a acasa seva, que és quan et sents menys protegida”, remarca Grau.

Així, l’aplicació –disponible de forma gratuïta en totes les plataformes mòbils– permet tenir un control de l’activitat física de la pacient, registrar els efectes secundaris que s’han patit per després poder presentar l’informe a l’hospital, però en especial el que facilita és l’accés a la informació que la pacient necessita. “Quan et sents desprotegida és a casa, no pas en un entorn clínic on tens la infermera o el metge que t’acull”, defensa Grau.

Una proposta que va captar l’atenció de l’Associació de Dones d’Andorra que enguany destinarà la recaptació de la cursa de la dona a aquest projecte, per tal que es pugui seguir desenvolupant i personalitzant encara més. Una relació –la de Xemio i el Principat– que no acabarà aquí, ja que també s’està treballant a posar en marxa un projecte de recerca amb pacients del SAAS, el qual utilitzarà l’aplicació per graduar, entre d’altres, la qualitat de vida de les pacients. “Aplicacions com Xemio són complementàries, el paper de la infermera o el metge referent no desapareix”, destaca Cristina Royo, vocal de salut de l’ADA, que posa en valor el fet que “en el fons quan tens una malaltia així el que vols és sentir-te acompanyat en el moments que tens dubtes; no tothom té coneixement de medicina, ni es pot tenir el professional sanitari 24 hores al teu costat, així que la salut digital és una manera d’ajudar el sistema”.

Un aspecte, el de la digitalització de la salut, que tant Grau com Royo van apuntar que encara té un llarg camí per recórrer –una mica més a Andorra– sempre, però, amb l’objectiu de tenir cura dels pacients per tal de superar les malalties sense causar seqüeles emocionalment pitjors.

tracking