despesa

FEDA gasta 31 milions més en energia per la pujada de preu

La parapública va tancar l’any 2022 amb una despesa per la compra de llum de 76,5 milions, en lloc dels 45,1 milions de l’any anterior

Edifici de la seu central de FEDA.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’augment del preu de l’energia provocat pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna va afectar amb força els comptes de FEDA durant l’exercici anterior. La parapública va tancar el 2022 amb un resultat negatiu de 19,6 milions d’euros a causa de l’increment de despesa per a la compra d’energia. En concret, l’any passat FEDA es va gastar 76,5 milions d’euros en aquest concepte, en lloc dels 45,1 milions que es van necessitar per al mateix concepte el 2021, segons va informar la parapública.

L’empresa, però, assegura que la despesa per la compra d’energia hauria estat encara 40 milions més elevada si no s’hagués comptat amb els contractes de compra d’energia a llarg termini que FEDA va signar el 2019 i el 2020 i que han permès frenar, en part, el cop de la pujada de preus. La crisi energètica a Europa, a més, va provocar problemes de subministrament arreu i durant mesos es va tenir la preocupació de si s’arribarien a patir talls de llum puntuals. L’amenaça va obligar els responsables de l’empresa a elaborar un pla de contingència que finalment no va ser necessari aplicar.

Davant del fort impacte que el conflicte internacional estava tenint sobre els comptes de FEDA, a final de l’any passat el Govern va decidir incrementar les tarifes de la llum amb l’objectiu de mitigar el cop, juntament amb un paquet de mesures que tenien per objectiu estalviar energia davant dels possibles talls. En concret, es va aprovar un increment de la factura de la llum per a les llars familiars i el teixit empresarial del 8 i del 17%, respectivament, que es va aplicar a partir de l’1 de desembre. A la pràctica, per a la majoria de clients domèstics això va suposar una pujada de la factura d’uns tres euros al mes. Aquest increment i uns preus de l’energia més continguts durant el primer trimestre d’enguany han permès a FEDA que el balanç dels primers tres mesos del 2023 sigui positiu, segons va informar l’empresa.

No obstant això, avisen que és imprevisible saber com evolucionaran els preus la resta de l’any i si això es podrà mantenir fins al tancament de l’exercici. En aquest sentit, deixen clar que la volatilitat dels preus de l’electricitat és molt gran, amb fluctuacions del mercat que van des d’imports de gairebé zero en moments puntuals fins a imports molt elevats en les hores punta. Així, afirmen que en els mercats veïns el preu té puntes en les quals es pot arribar als 300 o 400 euros de manera puntual. Pel que fa a la resta de despeses d’explotació, durant l’exercici passat es van mantenir estables respecte als anys anteriors.

En tot cas, des de l’empresa dirigida per Albert Moles recorden que FEDA no té potestat de modificar les tarifes elèctriques, ja que això és responsabilitat del Govern, i que, per tant, no es pot pronunciar sobre si caldrà una nova pujada durant aquest any.

INVERSIÓ DE 17 MILIONS D'EUROS DURANT EL 2022

La inversió executada per FEDA durant l’exercici 2022 es va incrementar amb un total de 17 milions d’euros. La major part d’aquestes partides van estar destinades a la millora de la xarxa de transport elèctric, l’ETR de la Gonarda i a la producció amb renovables, amb el nou parc solar de Grau Roig que està previst finalitzar l’any vinent. Així mateix, també es va invertir en el desplegament dels comptadors intel·ligents i al desenvolupament tecnològic, segons informa FEDA. Un altre punt destacat va ser la compra de les accions de Ctrasa.

tracking