afers exteriors
França admet el poc atractiu que té la plaça diplomàtica d'Andorra
Aprovat l’acord que permet treballar als familiars del personal de l’ambaixada
L’Assemblea Nacional va aprovar el passat 25 de maig el projecte de llei adoptat pel senat del país veí del nord pel qual s’autoritza l’aprovació de l’acord entre el govern de la República Francesa i el Govern d’Andorra relatiu a l’exercici de l’activitat professional dels familiars del personal diplomàtic i consular, funcions tècniques i administratives de missions oficials. Un acord que permetrà treballar, tant a Andorra com a França, als cònjuges i als fills de 18 a 21 anys dels treballadors de les ambaixades i consolats d’ambdós països.
Més enllà de l’aprovació del projecte de llei, el text del mateix constata, segons França, el poc atractiu que té la plaça diplomàtica d’Andorra. Segons s’indica a l’escrit, “és cert que, en aquest cas, l’abast concret de l’acord pot semblar modest en la mesura que les respectives missions dels dos països tenen personal limitat”, ja que segons les dades aportades als diputats gals, l’ambaixada de França a Andorra només té quatre agents mentre que l’ambaixada d’Andorra a França també compta amb quatre agents inscrits al protocol del Quai d’Orsay, als quals cal afegir dos agents adscrits al Consell d’Europa a Estrasburg.
Al text s’indica que l’aprovació de l’acord que es va signar el 4 de maig de 2021 per ambdós països permetrà als seus cònjuges, si així ho desitgen, exercir una activitat professional, que cap d’ells ha fet fins ara. “També permetrà reforçar l’atractiu de la plaça diplomàtica a Andorra davant les dificultats de contractació vinculades a l’elevat cost dels immobles així com a l’import poc atractiu de la bonificació d’expatriació”. De fet, recorden al text, que a Andorra, el cost de la vida és elevat, mentre que l’abonament d’expatriació que es paga al personal destinat allà és el més baix per a la mobilitat d’Europa (juntament amb el destinat als agents adscrits al Principat de Mònaco). Per tant, “la possibilitat del cònjuge de treballar localment proporcionarà a les famílies una font addicional d’ingressos”.
D’altra banda, el text aprovat a l’Assemblea Nacional també contribueix a l’objectiu d’igualtat de gènere. “L’acord per al qual es demana l’aprovació, encara que no estableixi una distinció de gènere entre els membres de la família, en la pràctica és susceptible de promoure la igualtat entre dones i homes”, s’indica al text finalment adoptat.