crítiques als requisits migratoris

La falta de mà d'obra ofega al sector serveis

L’hostaleria mira amb preocupació l’estiu pels problemes per trobar personal, que no ha solucionat la flexibilització perquè un temporer entri a la quota general

Un avís demandant treballadors a la porta d'un establiment de restauració.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Necessitem que hi hagi una solució per a la falta de mà d’obra”, indiquen des de la Unió Hotelera. La patronal mira amb neguit l’estiu pels problemes per ocupar vacants a les plantilles perquè, sostenen, la flexibilització que ha permès que temporers que hagin treballat durant dues campanyes turístiques puguin sol·licitar la residència definitiva sense necessitat d’acreditar més experiència laboral no està sent suficient. I hi ha un sentiment generalitzat que la quota d’estiu –que encara està per aprovar-se– tampoc no resoldrà el problema per la competència que suposen les destinacions de platja –que també busquen a la desesperada treballadors per al sector serveis– i perquè serà més difícil que atregui extracomunitaris. Un dels empresaris del sector consultats esgrimeix una pregunta a l’aire: “Què es pensen, que vindran espanyols o portuguesos?” El sentiment generalitzat és que la mà d’obra extracomunitària, la que procedeix de Llatinoamèrica i especialment d’Argentina, és la que pot cobrir la demanda de treballadors a l'hoteleria o la restauració. I la queixa és que no s’hagin repetit les condicions de l’any passat i que hagin perdut treballadors als quals els interessava mantenir la feina perquè era la primera temporada que feien a Andorra i no han pogut presentar l’experiència que se’ls demanava: dos anys acreditats amb la vida laboral. “Que m’importa a mi això, si porta sis mesos treballant amb mi i és una persona vàlida i un bon cambrer”, continua el mateix empresari, que s’està trobant amb problemes greus per completar la plantilla.

Un dels responsables d’una empresa que explota tres negocis de restauració a Escaldes afirma que ara mateix tot i que a Andorra encara és temporada baixa turística, necessitarien contractar vuit persones. Un nombre que haurà de ser superior a l’estiu. Les vacants les està cobrint amb treballadors que fan extres, assalariats que tenen una altra feina principal, però que busquen una segona per complementar els ingressos. L’acabament de la temporada d’hivern encara va ser més dramàtica perquè “només ens va quedar un cambrer per als tres restaurants”. La resta de temporers no reunien les condicions fixades per Immigració per quedar-se. Ara hi ha persones no residents que s’han acostat als establiments demanant feina, però de moment no els poden contractar perquè la quota d’estiu no està aprovada.

Alguns negocis han tingut millor sort. El propietari d’un altre bar escaldenc –que també regenta un pub– ha pogut contractar dues cambreres que ja acumulaven tres temporades al Principat i han pogut acollir-se a la quota general per rellevar el parell de treballadors temporers que no va poder mantenir. Com que a l’hivern havien treballat al Pas de la Casa i al nucli encampadà, part dels negocis tanquen quan es clou la temporada d’esquí i buscaven feina. No obstant, l’empresari comparteix les queixes del sector perquè “no entenem aquesta diferència de requisits respecte a l’any passat”. “Jo ho he pogut solucionar, però d’altres s’han quedat penjats”, lamenta.

EFECTES DE LA COVID

No és pas nou que el sector de l’hostaleria tingui problemes per trobar personal, però la pandèmia ho ha agreujat. Va ser un dels sectors més afectats per les restriccions i molts treballadors van optar per altres sortides laborals. “Gent ha marxat a treballar a la construcció, els caps de setmana no treballen i cobren més”, admet un dels empresaris consultats. Lamenta que el Govern sembla que no sigui conscient de la situació que travessa el sector: “No tinc gent per treballar i la resposta és busca’t la vida”, ironitza.

CLAUS

1. Canvi de les regles respecte a l’any passat

Els temporers d’hivern de la campanya 2021/2022 van poder enllaçar amb la quota d’estiu per un canvi a la Llei que tenia data de caducitat.

2. Flexibilització per entrar a la quota general

Aquest any l’enllaç de quotes ja no és possible, però el Govern flexibilitza els requisits perquè un extracomunitari pugui obtenir la residència permanent.

3. Quota d’estiu pendent d’aprovació

A aquesta flexibilització –que el sector troba insuficient– s’ha d’afegir una quota de treballadors d’estiu que encara està pendent d’aprovar-se.

tracking