habitatge

La concessió de terreny públic per a pisos assequibles va per llarg

Govern i CEA es reuneixen per abordar les cessions de sòl públic perquè privats hi construeixin pisos a preu assequible

La trobada d'ahir entre la CEA i el Govern.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La via de les concessions de terreny públic als privats perquè hi construeixin a preu assequible encara va per llarg. Després de la trobada d’ahir entre el Govern i la CEA, les dues parts van tornar a recuperar la proposta que va sorgir tant per part de Demòcrates –durant la campanya electoral– com per part de la mateixa patronal, arran d’un document entregat a l’executiu ara fa un mes. Tanmateix, el president de la CEA, Gerard Cadena, va asseverar ahir a la tarda que encara cal començar a treballar tota una sèrie d’aspectes tècnics i legals –els quals ja es van posar sobre la taula la legislatura passada– per tal de convertir aquesta via en una realitat.

Així, Cadena va detallar que de la trobada la patronal es va quedar amb la bona predisposició per part del Govern, el qual es va mostrar obert a trobar fórmules per a totes les demandes exposades. Tanmateix, el màxim representant del sector privat va reclamar que es comenci a concretar tot l’entramat legal necessari perquè els privats puguin construir sobre terreny públic. “Correspon a l’executiu”, va deixar clar Cadena, que així i tot va agrair el tarannà del cap de Govern, Xavier Espot. “És una qüestió [la de l’habitatge] políticament molt important, però també empresarialment”, va insistir el president de la CEA.

“Aquí hi ha tres fases: la concessió, la construcció i la gestió del dia a dia; tota aquesta connotació legal és la que s’ha de resoldre”, va remarcar Cadena. De fet, a la proposta de la patronal s’especifica que “la fórmula escollida per a la col·laboració publicoprivada en la matèria és la de la concessió administrativa, mitjançant la qual l’administració pública cedeix de manera gratuïta i per un llarg període de temps terrenys edificables en els quals el sector privat porta a terme una promoció immobiliària que s’explotarà d’acord amb la regulació recollida al plec de bases i oferint als inversors una rendibilitat moderada”. Justament són totes aquestes condicions –des de la fórmula per a la concreció fins al període de temps o els requisits dels plecs de bases– les que encara no s’han començat a detallar. Així, el text deixa clar que caldrà modificar la Llei general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, per permetre que els projectes d’interès nacional es puguin destinar a habitatges de protecció pública. A més, també caldria la modificació de la Llei de competències dels comuns. “Un cop modificades les lleis, caldria aprovar un pla sectorial per a la promoció i construcció d’habitatges a preu assequible”, remarca la proposta de la patronal. Segons la CEA, la col·laboració publicoprivada podria traduir-se en la construcció de 1.325 habitatges a partir d’una inversió de prop de 222 milions d’euros, dels quals 180 milions els posaria el sector privat.

MAJOR PROTAGONISME DE LA CEA EN L'ELABORACIÓ DE LES LLEIS

Més enllà de la qüestió de l’habitatge, la trobada entre la CEA i el Govern també va servir perquè el cap de l’executiu, Xavier Espot, es comprometés a reforçar la implicació del sector empresarial en els grans reptes de la legislatura entre els quals destaquen la reforma de la Llei d’inversió estrangera o del sistema de pensions. “La implicació i la col·laboració del sector empresarial és fonamental per fer front als grans reptes d’Andorra per als propers anys”, va destacar Espot mitjançant el compte de Twitter. Per la seva banda, la patronal també va demanar que el Consell Econòmic i Social tingui un major pes i representativitat en algunes qüestions que es consideren cabdals. La CEA també va demanar poder donar la seva opinió en tot allò relacionat amb l’aeroport i desenvolupar una àrea econòmica als Pirineus. En un comunicat, l’executiu va remarcar que “mantindrà, tal com ha fet la darrera legislatura, reunions periòdiques amb la Confederació Empresarial Andorrana per treballar conjuntament en el desenvolupament de diverses iniciatives d’interès general”.

tracking