esborrany del govern

Concòrdia i el PS demanen compromisos més concrets en el pacte d'Estat

Escalé reclama contingut sobre les línies vermelles i Salazar, saber costos i beneficis

Salazar i Espot, al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els grups de l’oposició estan analitzant la proposta de pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE que el Govern els va fer arribar dimecres amb la voluntat de trobar un consens entre totes les forces, parlamentàries i extraparlamentàries, davant una qüestió tan transcendental per al país com aquesta. Com a mínim Concòrdia i PS ja han avançat que a la reunió prevista per dijous vinent demanaran al Govern més concreció en la proposta abans de decidir si s’hi adhereixen.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, va indicar que, per començar, no se senten còmodes amb la nomenclatura emprada, ja que sota el concepte de pacte d’Estat esperaven trobar més informació sobre el contingut de les negociacions i les línies vermelles que es volien mantenir. El text, però, només marca el procediment a seguir entre el Govern i els partits pel que fa al traspàs d’informació. Per això, Concòrdia planteja demanar que l’acord s’expandeixi i inclogui el posicionament del Govern sobre el contingut de la negociació. Del contrari, consideren que entrar dins del pacte d’Estat pot fer la sensació que donen el vistiplau a l’acord d’associació, quan en realitat el document signat només parla del procediment de treball però no del contingut de l’acord. Es trobarien més còmodes, per exemple, parlant d’acord polític i no de pacte d’Estat.

En tot cas, Escalé va apuntar que “anirem a la reunió per saber les garanties que ens pot donar el Govern del compliment dels punts de l’acord, ja que alguns ja s’incloïen en el pacte del 2020 i no s’han complert”. Amb la informació d’aquesta primera reunió i quan sàpiguen quin marge hi ha per modificar el text inicial elaborat pel Govern decidiran si formen part del pacte.

Per la seva banda, els socialdemòcrates també volen demanar més concreció en alguns punts del document. En concret, volen fer especial incidència en la necessitat que els estudis d’impacte dels quals es parla a la proposta –i que ja estaven a l’acord del 2020 tot i que no es van arribar a fer– parlin clarament dels costos i beneficis de l’acord de manera que sigui accessible per a la ciutadania i es puguin utilitzar per fer pedagogia de cara al referèndum. Segons la presidenta del grup del PS, Judith Salazar, “cal un dossier més accessible a la ciutadania perquè la gent entengui què significa aquest pas i poder fer pedagogia per a un sí al referèndum”. “No ens podem permetre un no ni fer marxa enrere”, va remarcar Salazar, apuntant que difícilment el PS es podrà negar a formar part del pacte d’Estat perquè estan a favor de l’acord d’associació amb Europa. Tot i així, va afegir que volen demanar que el document deixi clara la necessitat que els agents econòmics i socials formin part de la negociació.

Així mateix, la proposta del Govern deixa la porta oberta que un representant dels partits signataris del pacte pugui formar part de la delegació de negociació, un punt que havia reclamat la legislatura passada terceravia. L’escrit, però, no és gaire concret, i tant Concòrdia com el PS també volen preguntar sobre aquesta qüestió.

tracking