evolució econòmica

Andorra es reivindica com a motor del Pirineu

El cap de Govern reivindica la voluntat del país d’assumir un rol de lideratge amb sinergies amb les comarques i els departaments veïns

El ministre espanyol de Cultura, Miquel Iceta, saludant el cap de Govern, Xavier Espot, a la Seu d'Urgell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va reiterar ahir la voluntat del país de participar en el mercat interior de la Unió Europea (UE), que va definir com el seu “àmbit natural”. Així ho va manifestar durant la clausura de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, a la Seu d’Urgell, en la qual també va participar el ministre de Cultura i Esport espanyol, Miquel Iceta. Espot va assegurar que l’acord d’associació, que va manifestar que es preveu signar en els pròxims mesos, permetrà la seva entrada de manera “equilibrada i adaptada” a les necessitats d’Andorra. “L’acord d’associació serà la clau de volta” del procés d’obertura i homologació internacional de les lleis andorranes, com la reforma fiscal realitzada en els últims 15 anys. La signatura de l’acord permetrà, entre altres aspectes, segons va recordar Espot, que la producció industrial andorrana sigui homologable a la de la resta d’Europa, la qual cosa facilita l’atracció d’activitats empresarials i professionals. Espot va reivindicar la voluntat d’Andorra d’assumir un rol de lideratge en el seu entorn i la possibilitat de crear majors sinergies amb les comarques catalanes i amb els departaments francesos fronterers amb el país.

En aquest sentit, el cap de l’executiu va avançar que aquestes sinergies poden cristal·litzar en zones franques industrials o logístiques, o en noves infraestructures de comunicacions. Andorra pot ser un motor de la regió dels Pirineus, va assegurar, al temps que va justificar aquesta necessitat per la major solidesa del progrés compartit. Així, Espot va concloure destacant que Andorra “vol assolir un rol de lideratge del nostre entorn, amb sinergies amb les comarques i els departaments veïns, perquè Andorra pot i vol ser un motor de la regió dels Pirineus, perquè el progrés compartit és més sòlid”.

En declaracions posteriors a la seva intervenció, Espot va reiterar la voluntat de tancar “un bon acord d’associació” aprofitant la presidència espanyola de la Comissió Europea, tot i que va admetre que “no tindrem cap inconvenient a prosseguir la negociació si és necessari”. A més, el cap de Govern va afegir que “hem de tenir el talent per saber explicar que l’acord d’associació és imprescindible per culminar tot el procés que ha d’apalancar el creixement econòmic i social del país en els propers anys”.

El ministre de Cultura i Esport espanyol, Miquel Iceta, va tancar la jornada amb una intervenció en què va posar en valor la trajectòria històrica de la Trobada Empresarial, fent al·lusió directa a les 34 edicions per continuar amb una panoràmica de l’economia del país. En aquest sentit, Iceta va asse­nyalar que “estem en un moment molt bo, que convindria prosseguir amb un rumb que està donant molt bons resultats en termes de creixement, de creació d’ocupació i de reducció de la inflació, però també de mantenir el camí per reduir el nostre dèficit i el nostre deute”.

UN 77% DE LES EMPRESES TÉ DIFICULTATS PER CONTRACTAR TALENT QUALIFICAT

Un 77% de les empreses que van participar al baròmetre econòmic de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu assegura que té dificultats per contractar talent qualificat i prop d’un 20% afirma que té dificultats per trobar personal qualificat només per a determinats llocs de treball. Així es desprèn de les respostes de més de 370 empresaris a les preguntes plantejades per la trobada ahir, just després de la taula Perspectives econòmiques: frenada o acceleració del creixement?, en què van participar el catedràtic d’economia financera de la UPF i vicepresident de la Xarxa Vives d’Universitats, Oriol Amat, i el doctor en economia i gestor d’inversions Daniel Lacalle. El president de la trobada, Josep Serveto, va constatar que el baròmetre posa de manifest que l’empresariat que ha assistit a l’esdeveniment espera “incrementar la facturació i els beneficis, i que el gran inconvenient és la contractació de talent i, principalment, del talent qualificat”. Així, el baròmetre va posar en relleu que l’empresariat es mostra optimista quant a facturació, beneficis i creació de llocs de treball per a aquest any.

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la intervenció a la Trobada Empresarial al Pirineu.

tracking