immigració

Espot defensa que no es pot ser “tan generós” amb el reagrupament

Els argentins acullen amb “decepció” la modificació dels requisits exigits

Persones fent cua al servei d'Immigració.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Xavier Espot va respondre ahir a les crítiques per l’enduriment dels requisits per al reagrupament familiar dels treballadors immigrants, fent un al·legat sobre el recursos limitats d’Andorra i que “no es pot defensar, d’una banda, un creixement sostenible i, de l’altra, ser tan generosos en matèria de reagrupament”.

El cap de Govern, que va fer aquestes manifestacions després de la Trobada Empresarial al Pirineu, va negar que la modificació freni l’arribada de treballadors per cobrir la demanda de mà d’obra, però sí que va defensar que “és normal ser una mica exigents perquè hi haurà unes necessitats en alguns reagrupaments que faran que l’endemà algunes persones vagin a picar a la porta dels serveis socials".

En aquest punt, el cap de l’executiu va afegir que les ajudes socials són diners públics que es costegen gràcies als impostos de tots els ciutadans, i va considerar normal “establir unes clàusules de salvaguarda” per evitar una despesa incontrolada.

En al·lusió als partits de l’oposició, Espot va dir que “no ens podem omplir la boca a favor d’un creixement sostenible” sense posar fre a l’increment de la població, i va emfatitzar que els recursos són limitats i també el creixement.

A més, va recordar que fa uns mesos es va fer una modificació que va rebaixar l’agrupament per als ciutadans comunitaris de tres anys a tres mesos, que va anar acompanyada d’un increment dels requisits econòmics. Ara s’ha tornat a fer una revisió a l’alça perquè, segons Espot, “tot és més car i el nivell de vida ha augmentat”.

Per la seva banda, el col·lectiu d’argentins a Andorra ha rebut la notícia de la reforma com un gerro d’aigua freda. De la mateixa manera que empresaris i alguns partits polítics consideren que l’enduriment comportarà major dificultat per aconseguir mà d’obra, des de l’Associació d’Argentins Marcelo Ponce va reconèixer que les noves limitacions han estat rebudes amb “sorpresa, desolació i decepció, i molts argentins que tenien en ment fer el salt a Andorra ara s’ho repensaran davant l’expectativa que no serà possible l’arrelament i portar la família”.

Ponce va voler mostrar-se en tot moment respectuós amb la decisió de la ministra d’Interior, Ester Molné: “Nosaltres no ens posicionem a favor ni en contra, només expliquem la nostra realitat i les nostres expectatives són només poder conversar i tenir oberta una via de diàleg.”

Tot i això, des del col·lectiu es comparteix amb una part de l’empresariat que la mesura suposarà un fre per cobrir la demanda de treballadors: “No tots són joves que venen per una temporada, n’hi ha molts que aspiren a entrar a la quota general, però ara se’ls tanca la porta a poder estar amb la família.”

Fonts del sector de la construcció, del transport o del comerç van admetre que ni de bon tros els salaris se situaran en quasi els 3.500 euros mensuals que fan falta per reagrupar la parella i un fill menor. Com a exemple, Ponce va recordar que més de 1.500 argentins van estar en espera de si podrien treballar aquest estiu –com es va fer la temporada passada– i finalment han marxat del Principat.

El president de l’associació va indicar que ja tenia indicis dels canvis en el Reglament del servei d’Immigració, “però no imaginàvem que serien tan importants”. Ponce, que va insitir a no jutjar la decisió del Govern, va remarcar que la mesura “afecta treballadors que ocupen feines que la gent d’aquí no vol”, i alhora va lamentar que alguns compatriotes estaven preparant la documentació per viatjar a Andorra i “ara les circumstàncies variaran”.

Ponce va enumerar les dificultats burocràtiques amb les quals s’enfronten: no poden accedir a un certificat de treball legalitzat; han treballat en negre i no poden acreditar un any d’experiència, i només aconsegueixen allotjament a través de la restauració o l’hoteleria.

Els representants dels argentins va augurar un col·lapse a Immigració de persones demanant informació desconcertades amb la burocràcia.

tracking