telemedicina

Salut farà difusió del funcionament de les visites mèdiques a distància

Els problemes informàtics s’han resolt però s’admet que cal una anàlisi del sistema

La ministra de Salut, Helena Mas.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El funcionament de les visites mèdiques no presencials ha acabat provocant el rebuig dels metges. A principi d’any el ministeri de Salut va aprovar unes noves regles del joc per mirar d’ordenar-les però el Col·legi que representa els facultatius considera que és un sistema poc operatiu i que suposa una barrera per utilitzar la telemedicina. Una de les queixes expressades és que ni tan sols se n'ha fet una campanya de difusió per informar els usuaris de com funciona. Un aspecte que el ministeri corregirà.

Des de mitjans de gener qualsevol visita no presencial s’ha de fer per videotrucada. No és una acció directa sinó que el pacient rep un SMS per tal d’activar-la. Els facultatius s’han trobat que, com que els usuaris ho desconeixen, sovint cal avisar-los del missatge. Un altre fet comú és que la persona es trobi en una situació en què no pot atendre una videotrucada. També s’han produït incidències informàtiques que han afectat, per exemple, la plataforma de pagament. El ministeri sosté que els problemes de caire tècnic s’han resolt, però admetia fa uns dies que “hi ha aspectes funcionals i operatius que requereixen una anàlisi conjunta” dels diferents implicats, que són també els metges, la CASS i el SAAS.

Les visites mèdiques no presencials són un fenomen sorgit amb la pandèmia i han provocat diferents problemes, també derivats que la Seguretat Social constatés episodis de sobrefacturació. D’aquí que s’acordés una regulació que tampoc ha estat satisfactòria. La principal novetat és que no poden ser simples trucades de telèfon, sinó que s’ha d’usar la imatge i que han de fer-se sempre amb l’acord del pacient. El que sí que es pot fer a través del telèfon convencional són les consultes considerades de tipus administratiu, com renovacions de receptes. La tarifa, però, és la meitat que la d’una visita normal.

tracking