salut

El registre de casos de càncer, a punt

La ministra de Salut anunciarà “en breu” la base de dades sobre la incidència de la malaltia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Salut, Helena Mas, anunciarà en “les properes setmanes” el registre de malalts de càncer, segons va informar ahir al matí el cap de Govern, Xavier Espot. Després de participar en la Cursa de la Dona, dedicada a la recaptació de fons pel càncer de mama, el cap de l’executiu va assegurar que el registre de tumors està “molt avançat” i que “en breu la ministra de Salut podrà fer el punt a la matèria”. En aquest sentit, Espot va destacar que és “una qüestió molt complexa” i que el “concepte que tenim de registre de càncer és polièdric i l’hem de definir ben bé”.

Tenir accés a una base de dades sobre la incidència del càncer al país és un aspecte que l’Assandca fa anys que reivindica, però que no ha estat de fàcil elaboració per l’executiu. Per fer-ho, s’han estat recollint dades de la CASS, del SAAS i de la sanitat privada per evitar duplicitats i poder saber exactament els perfils dels malalts i quin càncer pateixen. El SAAS va atendre 357 pacients amb càncer entre el gener i el setembre del 2022, segones les últimes dades difoses.

Córrer pel càncer

L'Associació de Dones d'Andorra ha dedicat la Cursa de la Dona d'enguany a la recaptació de fons a un projecte de la fundació iSYS, Xemio, un assistent virtual que té com a finalitat donar suport a les dones que pateixen la malaltia. La presidenta de l'ADA, Mònica Codina, va quantificar en 600 les persones que van participar en la cursa. Tot i finalment no haver arribat a la fita de les 700, Codina es va mostrar molt satisfeta i va apuntar que s'espera superar els ingressos de l'any passat gràcies a les inscripcions i la venda de samarretes.

AVANÇAR CAP A AL IGUALTAT EFECTIVA

Espot va aprofitar la cursa de l’ADA per reivindicar la igualtat entre homes i dones, comprometent-se a treballar amb les administracions públiques, associacions i ciutadans per fer-la efectiva. En referència a l’avortament, el cap de Govern va repetir que el tractaran “de forma lleial, raonada i reflexionada” per “despenalitzar-lo, que no vol dir legalitzar-lo”.

El registre de casos de càncer, a punt

El cap de Govern, Xavier Espot, donant el tret de sortida a la Cursa de la Dona.

tracking