'operació colbert'

Macrooperació anticontraban a França amb controls a la zona de l'Ospitalet

Un dels controls prop de l'Ospitalet.DUANA FRANCESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats franceses van realitzar la setmana del 31 de maig al 6 de juny una gran operació de lluita contra el contraban de tabac a tot el territori gal que va mobilitzar agents a tot el país. Sota el nom d’operació Colbert, un dels punts on es van realitzar controls va ser la zona fronterera amb el Principat. Desenvolupada en el marc del grup operatiu nacional antifrau, l’operació va consistir en la implementació de les directrius del pla nacional de lluita contra el tràfic de tabac 2023-2025. Va ser copilotada per la Missió Interministerial de Coordinació Antifrau i Duanes, en col·laboració amb la policia nacional, la gendarmeria nacional, la Prefectura de la policia de París, la policia municipal i la Fiscalia.

Les múltiples operacions de control realitzades perseguien l’objectiu de lluitar contra el contraban de tabac en totes les seves formes. Les accions, explicava la duana francesa dijous passat, es van coordinar de manera que s’englobaven tots els vectors de la circulació il·legal de tabac: trànsit rodat, trànsit aeri, comerços i venda de tabac en llocs no autoritzats.

Controls de matinada

Les accions implementades es van dur a terme simultàniament a 32 departaments duaners territorials, a onze aeroports metropolitans i a set zones frontereres (Andorra, Bèlgica, Alemanya, Luxemburg, Suïssa, Itàlia i Espanya) on es van fer operacions durant més de dues hores la matinada del 6 de juny.

En total, aquesta operació haurà mobilitzat 5.172 agents, entre els quals hi ha 2.866 agents de duanes, 1.389 agents de la DGPN/PP, 724 gendarmes, 193 agents d’altres serveis de l’Estat francès mobilitzats (DGFIP, DREAL, URSAFF, Inspecció de Treball), així com diversos agents municipals.

Com a resultat, es van fer més de 1.160 constatacions, és a dir, el doble respecte a la pressió de control habitual, i es van realitzar 58 detencions (custòdia policial i/o detencions duaneres). Dels 450 comerços controlats a tot França, el 90% venia tabac de manera il·legal i, en els 43 casos més greus, l’administració va demanar tancaments administratius. Un terç dels controls a la via pública van resultar positius, amb la confiscació de 167 quilograms de tabac i la detenció de 32 persones. Es van realitzar prop de 7.000 controls, dia i nit, inclosos 712 vols revisats a l’arribada a onze aeroports.

Un cop tancada l’operació, el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, va indicar que l’operació Colbert “s’ajusta plenament a l’estratègia de lluita contra el tràfic de tabac anunciada en el marc del pla de tabac 2023-2025”.

tracking