Judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra
BPA no va informar Cosan que al banc es feien intercanvis
L’economista Maria Cosan, que ahir va testificar a la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) com a directora de les auditories externes que KPMG va fer a l’entitat intervinguda els anys 2008, 2009 i 2010, no era coneixedora del sistema d’intercanvis de diners entre clients o compensacions que es feien al banc. Ho va repetir diverses vegades en resposta a les preguntes del lletrat Antoni Riestra, advocat defensor de quatre processats en el conegut com a cas Gao Ping, primer, i del fiscal general, Alfons Alberca, després. Cal recordar que les conegudes en el cas com a compensacions eren els intercanvis de diners en efectiu entre clients del banc mitjançant l’operativa que BPA anomenava I+R. És a dir, l’ingrés de diners en efectiu en el compte d’un client per part d’un altre client i el reintegrament per part del primer d’aquesta quantitat per pagar. Abans, per exemple, el primer client, necessitat d’efectiu, havia rebut els diners, habitualment a Espanya, del segon client.
Cosan va respondre amb un contundent “no” quan se li va preguntar si sabia el que volia dir l’intercanvi o compensació entre comptes de clients. “No coneixia ni havia sentit a parlar mai dels intercanvis entre clients”, va afirmar diverses vegades, i va reiterar que en la seva tasca com auditora externa de l’entitat no tenia coneixement del que era un intercanvi entre clients. “Vostè creu que si hagués vist quelcom irregular no ho hauria denunciat a l’informe”, va indicar la testimoni a l’advocat defensor, per afegir un altre “no” a la pregunta de Riestra sobre si va conèixer l’operativa de compensacions de l’empresari valencià Rafael Pallardó quan va auditar BPA.
Ja a preguntes del fiscal general, Cosan va indicar que els intercanvis entre clients no s’examinaven a les auditories “perquè no érem conscients d’aquesta operativa ni la revisàvem”. Va tornar a respondre amb un altre “no” contundent quan se li va preguntar si entre el 2008 i el 2010 li van dir com a auditora de KPMG que s’estava fent aquesta pràctica.
Cosan, que avui testificarà al Tribunal de Corts com a pèrit pel seu càrrec de directora general de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) des del 2011 fins al gener del 2017, també va explicar, amb referència a l’operativa de Pallardó, el presumpte testaferro de l’empresari xinès Gao Ping del qual hauria blanquejat diners a través de BPA, que “no em podia ser notòria perquè no la mirava ni jo ni cap auditor”. L’antiga directora d’auditories de KPMG, d’altra banda, va respondre en aquest cas amb un “sí” que se li hauria d’haver traslladat des del banc que s’estava fent l’operativa d’intercanvis entre clients. “Si m’ho haguessin explicat es podria haver analitzat en les auditories”, va indicar.
DOS ANYS I UNA SETMANA DES DE L'INICI DE LES VISTES DEL 'CAS GAO PING' A CORTS
“Fa dos anys i una setmana que va començar el judici oral. I des del 2019 hi ha hagut 601 jornades que no s’ha pogut fer judici per causes alienes al tribunal.” Són paraules del president de la sala del Tribunal de Corts que jutja el cas Gao Ping, Enric Anglada, ahir en els primers minuts d’una nova jornada maratoniana a la sala magna de la seu de la Justícia. Ahir, jornada pràcticament de rècord, amb un inici gairebé puntual a un quart de deu del matí i que es va allargar fins pràcticament les set de la tarda. En aquests dos anys i una setmana de judici s’han vist moltes coses a la sala de vistes i ahir va destacar el fet que la testimoni, l’economista Maria Cosan, va haver d’oblidar el seu rol de directora general de l’INAF quan hi va haver la intervenció del banc i quedar-se només amb el de directora de les auditories externes que es van fer a l’entitat els anys 2008, 2009 i 2010. Avui hi haurà canvi de papers i respondrà com a exdirectora general de l’actual AFA.