Sanitat pública

El cap d'urgències dimiteix perquè afirma que li falta el “suport” de la direcció del SAAS

Jordi Samsó es queixa de no tenir el “suport suficient” de la direcció i afirma que el millor és “fer un pas al costat”

El cap del servei d'urgències, Jordi Samsó, en una foto a les xarxes socials.J. S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap d’urgències de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Jordi Samsó, ha presentat la dimissió del càrrec per diferències amb la direcció quan tan sols han transcorregut uns quants mesos des que va assumir aquesta responsabilitat. L’acceptació de la renúncia, que va ser confirmada ahir pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), però, no serà efectiva fins dijous vinent, quan està previst el consell de direcció d’aquest organisme. En un correu electrònic enviat a companys del centre en què els informa de la dimissió, Samsó explica que els motius que l’han portat a prendre aquesta decisió són múltiples, “tant de caràcter personal, com laboral, com psicològic”. En concret, el fins ara cap del servei d’urgències i del servei urgent mèdic (SUM) considera que “és molt complicat tirar endavant projectes sense la implicació de la direcció del SAAS i sense el recolzament suficient”. I és que, segons emfasitza, “no pot quallar un projecte d’aquesta envergadura en aquestes condicions”. D’aquesta manera, Samsó afegeix que “el millor és fer un pas al costat i deixar pas”, al temps que afegeix que “és decisió de la direcció del SAAS quan es podrà fer efectiva. Fins llavors seguiré a la vostra disposició”, i acaba assenyalant que “ens veiem on em pertoca estar, al costat dels pacients i, si m’ho permeten, dalt de les unitats de suport vital avançat”.

Samsó va assumir la direcció del servei d’urgències del centre hospitalari el novembre del 2022. El cap del servei va explicar en una entrevista al Diari, publicada el febrer passat, quina era la situació en aquesta àrea. Aleshores, Samsó indicava que no hi havia prou personal i que això provocava situacions de “certa tensió” en la capacitat d’atenció als pacients.

Un cop coneguda ahir la dimissió del cap d’urgències de l’hospital, es van començar a conèixer les primeres reaccions. Així, la branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) va considerar, en una primera valoració i en espera de conèixer més detalls sobre el que ha succeït, que “no és normal que un cap de servei escollit pel director assistencial duri nou mesos”. En aquest sentit, des del sindicat, que ha estat el que ha obtingut més delegats per al proper comitè d’empresa que encara s’ha de constituir, es va afegir que “tots hem de fer una reflexió del que està passant perquè un servei essencial tan complex no pot tenir aquesta rotació de caps de servei”. Tot i això, des d’aquest col·lectiu sindical s’indica que fets com aquest “al final són decisions personals i operatives de la direcció”. En aquest sentit, l’USdA afirma que “continuarem treballant amb els mateixos objectius sigui quin sigui el cap de servei, director assistencial o director general. El personal assalariat està per sobre de qui lideri el SAAS”.

Els membres d’aquest sindicat han posat de manifest en diferents ocasions la manca de personal que pateixen tots els departaments de l’hospital, però en especial el servei d’urgències, fet que comporta que en determinats moments, sobretot a l’hivern, quan hi ha més turistes, el temps d’espera dels pacients sigui molt més gran del que hauria de ser habitual. Un altre aspecte que també es considera fonamental per descongestionar el servei és deslligar el SUM d’urgències, que implica la contractació d’una quinzena de professionals. La dimissió de Samsó deixa entreveure que el pla que es volia implementar des de la direcció per a la millora d’aquest servei no està donant els resultats esperats en un primer moment. Al relleu de Samsó al capdavant d’urgències s’ha d’afegir un altre canvi a la cúpula del SAAS, el del director general, Josep Piqué, que es jubila a final del mes d’agost.

CLAUS

1 Incorporació de samsó com a cap del servei

Jordi Samsó exerceix com a cap d’urgències des del mes de novembre, és a dir, fa nou mesos, i al febrer afirmava en una entrevista que faltava personal.

2 Dimissió del càrrec per motius múltiples

Samsó explica en un correu electrònic que és difícil tirar endavant projectes sense la implicació de la direcció i sense suport suficient.

3 Primeres reaccions a l’anunci

La branca sanitària de l’USdA considera, en una primera reacció a l’anunci de dimissió, que “no és normal” que un cap de servei només duri nou mesos.

tracking