Informe d'avaluació
Govern rebutja publicar les declaracions dels consellers demanades pel Greco
El ministre Portaveu, Guillem Casal, considera que declarar-ho davant el notari ja compleix amb la funció d'impedir la corrupció
Govern s'ha mostrat avui en contra seguir larecomanaciódel Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) sobre la publicació de les declaracions de patrimoni dels parlamentaris. El document, corresponent al segon informe del quart cicle d'avaluació per a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, jutges i fiscals, marca una sola de lesrecomanacionscom a no implementada per l'executiu, mentre que en deixa quatre de parcialment implementades i tretze desatisfactòries.
Entre les parcialment implementades hi consta la introducció d'un sistema de declaració pública del patrimoni i dels interessos dels consellers generals. En aquest cas, l'organisme destaca que s'han fet avenços en referència a establirl'obligatorietatde declarar el patrimoni dels parlamentaris davant de notariperòlamenten que no es fessin públiques ni s'estenguessin als cònjuges i als membres de la família dependents. En aquest sentit, el ministre Portaveu, Guillem Casal, ha indicat que considera que la finalitat final d'aquesta acció és impedir lacorrupció, i no "intentar esbrinar quina és la situaciópatrimonialde cada un", i ha assegurat en roda de premsa del consell de ministres que així ja es compleix la funció principal. Tanmateix, ha incidit en la consideració que fa el mateix informe enreferènciaa "les característiques específiques vinculades a la mida del país i a la proximitat dels vincles entre els seus ciutadans".
El punt no aprovat pel Greco ha estat la reiteració d'una modificació en la composició del Consell Superior de Justícia per garantir una "representació adequada" elegida pels seus homòlegs, dels batlles, magistrats i fiscals en el seu si. L'organisme apunta que han pres nota de les novetats legislatives per millorar la transparència del procés de nomenamentperòque els desenvolupaments "no són suficients per reequilibrar la composició delCSJ". Casal ha indicat que larecomanacióno es compleix perquè aquest aspecte "ve limitat per una qüestió institucional" i ha apuntat que no és una modificació "senzilla ni àgil, que es pugui atacar d'avui per demà".