recomanacions del grup d'estats contra la corrupció del consell d'europa

Govern sosté que els béns dels polítics no han de ser públics

Defensa que amb la presentació davant de notari ja es compleix l’objectiu del GRECO

El ministre portaveu, Guillem Casal, ahir durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern va defensar que la declaració de béns davant notari per part dels consellers és suficient per complir les recomanacions del GRECO –un grup del Consell d’Europa que vetlla contra la corrupció–. Així ho va asseverar el ministre portaveu, Guillem Casal, en la roda de premsa posterior al Consell de ministres, després que el GRECO apuntés en el seu darrer informe fet públic ahir que “la transparència dels representants electes és un factor important per prevenir possible corrupció en relació amb els conflictes d’interessos”. De fet, l’informe recull que aquesta petició és “més rellevant en el cas d’Andorra, tot degut al fet que la majoria de parlamentaris treballen a temps parcial”, i fins i tot afegeix que “això implica la publicació dels béns dels representants electes, així com les declaracions [sense la necessitat que siguin públiques] dels familiars”.

Una visió que el Govern no comparteix perquè entén que l’objectiu de la recomanació és lluitar contra la corrupció i, per tant, tenint les declaracions presentades davant de notari, les quals poden ser consultades per qualsevol estament judicial en el cas que hi hagi una sospita d’un possible cas de corrupció, ja seria suficient, va explicar ahir Casal. “És una recomanació que avui complim parcialment, però més parcialment del que complíem amb anterioritat; el que haurem de continuar fent és anar implementant les messures que podem assolir”, va remarcar el ministre, que alhora va apuntar que “es mirarà, però crec que el criteri que s’ha mantingut fins ara cobreix la finalitat global, que no és intentar esbrinar la situació patrimonial de cada persona”. En aquesta línia, l’informe del grup del Consell d’Europa sí que reconeix un avançament en matèria de transparència amb la implementació de la nova llei que obliga els parlamentaris, com a mínim, a presentar la declaració davant de notari, si bé considera que cal anar més allà.

A més d’aquesta qüestió, el GRECO deixa més deures pendents a Andorra, ja que considera que només es compleixen vuit de les tretze recomanacions que es fan. “En l’informe es constata una millora en relació amb l’informe intermedi quan Andorra complia cinc de les 13 recomanacions”, va recalcar Casal.

Canvis al CSJ

La principal crítica del GRECO és en relació amb els nomenaments del Consell Superior de la Justícia (CSJ). “El GRECO va recomanar que la composició del Consell Superior de la Justícia fos modificat per garantir que hi ha una representació apropiada dels jutges i fiscals escollits pels propis companys”, remarca l’informe. I si bé reconeix que s’han fet algunes modificacions, apunta que “aquests progressos no són suficients”. Sobre aquesta qüestió, el ministre portaveu va recordar que els nomenaments del Consell Superior de la Justícia estan marcats per la Constitució, fet que suposa una “limitació” a l’hora de fer modificacions per poder complir aquesta recomanació. “No el complim per un escull constitucional; no és una modificació senzilla ni que puguem atacar a partir de l’endemà, i el GRECO també entén que això ve limitat per un mandat constitucional”, va insistir Casal.

Un altre dels punts en els quals el GRECO encara demana més concreció al Principat és en el codi de conducta del Consell General, així com en el suport ètic de forma confidencial als jutges i fiscals que ho necessitin. Així, en relació amb els consellers, l’informe detalla que cal que el codi de conducta aprovat en seu parlamentària s’ampliï per acompa­nyar-lo d’“exemples concrets dissenyats per facilitar la seva implementació i encoratja les autoritats andorranes a fer-ho”. A més, es destaca que “la persona que ha de donar una opinió externa sobre aquesta matèria encara no ha estat triada, motiu pel qual el sistema encara no està operatiu”.

D’aquesta manera, ara el cap de la delegació andorrana té fins al 30 de juny vinent per facilitar més informació sobre els aspectes que encara no es compleixen i sobre les mesures que s’implementaran.

CLAUS

1 El GRECO demana més transparència

El grup del Consell d’Europa insisteix que no és suficient presentar davant del notari la declaració patrimonial dels polítics.

2 Més veu als batlles i fiscals pel csj

El GRECO reclama que jutges i fiscals tinguin més representació al Consell Superior de la Justícia.

3 Més exemples al codi de conducta

També es demana que el codi de conducta dels consellers vagi acompanyat d’exemples per facilitar la implementació.

tracking