memòria del saas
Les visites a urgències es van disparar l'any passat fins a les 42.871
Les visites a urgències es van disparar l’any passat fins a les 42.871
Un dels fenòmens que va experimentar l’hospital l’any passat va ser l’increment notable de l’activitat al servei d’urgències. Després de la frenada que va suposar la pandèmia, el nombre de visites es torna a disparar i, a més, ho fa per sobre del 2019, que seria l’any més comparable perquè llavors encara no havia esclatat la covid. Segons les dades recollides a la memòria del SAAS del 2022, que es va fer pública ahir, el nombre de visites total va ser de 42.871. L’any anterior havien estat 32.396. I el 2019, 40.569.
També es va produir un augment notable de la pressió assistencial a l’àrea de salut mental. En la introducció explicativa de la memòria, el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, assenyala, comparant-ho amb la prepandèmia, que “novament, respecte a l’any 2019, el nombre d’altes hospitalàries en aquest servei s’ha incrementat en un 58% i el nombre de visites ambulatòries en un 7%”. Piqué ho atribueix “a la tendència a l’alça de les malalties mentals i les addiccions en el món occidental durant els últims anys, com les seqüeles que la pandèmia ha tingut en l’esfera de la salut”.
Sobre l’impacte directe de la covid, la memòria apunta que la malaltia va motivar 342 ingressos, dels quals 314 es van fer a la planta de l’hospital i 28 a l’àrea habilitada a El Cedre. L’atenció als malalts de coronavirus va comportar 28 altes a l’UCI i un 34,78% de taxa de mortalitat. La direcció de la parapública indica que amb la caiguda de la incidència de la covid les xifres d’activitat del 2022 són comparables a les del 2019.
HOSPITALITZACIÓ
El global d’altes hospitalàries van augmentar “un modest 8,8%”, en paraules de Piqué, però “s’ha observat un increment significatiu de les activitats desplegades amb el propòsit d’evitar hospitalitzacions”. I incideix en el creixement d’un 94,5% de les cirurgies majors sense ingrés. El que encara no s’ha pogut implementar és l’hospitalització domiciliària per falta de recursos humans. Així que el total d’ingressos va ser de 7.891, amb un nivell d’ocupació de llits convencionals del 86,5% i una estada mitjana de 4,4 dies. L’UCI va registrar 424 ingressos i una ocupació del 47% amb 5,5 dies d’estada mitjana dels pacients a la unitat.
DADES ECONÒMIQUES
El SAAS va gestionar l’any passat 89 milions d’euros de pressupost i va tenir 84,8 milions d’ingressos, dels quals 67,5 milions corresponen a finançament públic i 17,3, a finançament privat, segons detalla la memòria. La dotació pública va ser dos milions inferior al 2021 i la part privada va pujar en 3,2 milions. Les despeses van ascendir a 84 milions, que es divideixen en 47,7 destinats a personal, 1,7 milions més que l’any anterior; 33,6 milions a despeses general, i 2,7 milions a inversió. El SAAS tenia l’any passat 1.263 treballadors que es reparteixen entre hospital, El Cedre i centres d’atenció primària.
NOU CAP DE TRAUMATOLOGIA
El SAAS va comunicar ahir el nomenament de Mauro Roberto Vergara com a cap del servei de traumatologia i cirurgia ortopèdica de l’hospital. El doctor Vergara arriba al càrrec per la convocatòria interna de la plaça després de la renúncia a l’abril del responsable anterior, David Roca. El traumatòleg forma part de l’equip de traumatologia del centre i és especialista de la unitat de peu i turmell.