urbanisme

Una experta defensa que calen estudis d'impacte per construir

Els propietaris de terres exposen el treball realitzat per una experta sobre la Llei del sòl

Assistents a la conferència organitzada Associació de Propietaris de Terres, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella va acollir ahir a la tarda una conferència de Danielle Cabanis, professora de la Universitat de Toulouse, sobre els treballs que li va encarregar l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA) amb relació a la Llei del sòl. Per la ponent, malgrat els canvis que s’han introduït a la llei, “el principi que tot el que no es pot edificar es pot edificar roman inalterat”, fet que dificulta una planificació racional en aquest àmbit. Així, entre les vies que Cabanis proposa explorar hi ha, per exemple, la d’exigir per a tots els projectes de construcció la realització d’un estudi d’impacte sobre les infraestructures que seran necessàries, com es construiran i com es mantindran, amb especial atenció a l’aigua, el sanejament i les carreteres, així com “un dipòsit de garantia corresponents als costos de 10 anys”.

La professora universitària també aposta per mantenir el control de la població, en què prevalgui la “veritablement andorrana” enfront dels exiliats fiscals, “que s’aniran quan trobin un lloc millor en una altra part”. Per aquesta raó, considera que s’han de fixar condicions estrictes per a la concessió de permisos de construcció “afavorint els residents permanents” i “els inversors locals per a les residències turístiques”. Tanmateix, Cabanis també defensa “aplicar una autèntica política de vivenda social”, amb una normativa clara per evitar abusos, i salvaguardar el paisatge, com a “principal actiu del turisme d’estiu i hivern”, que pressuposa el manteniment de l’espai, una missió remunerada que corresponderia als pagesos.

Una altra de les mesures que apunta la professora universitària en el treball que ha portat a terme és “gestionar l’espai mitjançant compensacions”, “enderrocar edificis inútils” per retornar-los a l’agricultura i “exigir inversions en desenvolupament sostenible paral·lelament a qualsevol desenvolupament immobiliari”, i “l’obligació de restaurar després del cessament d’activitats”. D’altra banda, l’experta considera que la llei actual és “complicada” i barreja “disposicions generals i específiques”, motiu pel qual seria convenient “de forma més coherent i concisa” i basada en “uns pocs principis senzills”. Cabanis va manifestar, com a conclusió, que s’han de perseguir dos objectius a la vegada “en un context de cooperació política i social que ha de transcendir els interessos partidistes”. En aquest sentit, va afirmar que, d’una banda, “hem de desenvolupar-nos i adaptar-nos al temps que protegim el medi ambient” i, de l’altra, “cal servir el bé comú equilibrant els interessos tangibles i intangibles”. “Volem una Andorra sostenible per als andorrans, tots els residents i visitants per igual”, va afegir la conferenciant.

L’APTA van demanar als partits que es van presentar a les darreres eleccions generals “fiscalitzar més les inversions foranes”. A més, l’entitat troba“obsoleta” la Llei del sòl, raó per la qual defensa una reflexió sobre la situació de l’urbanisme del país, ja que considera que actualment hi ha descontrol. El Govern ha acordat una moratòria en la construcció mentre es fan els estudis de càrrega a les parròquies.

El Centre de Congressos de la capital va acollir la conferència de Danielle Cabanis.

tracking