habitatge

Govern comprarà per nou milions un edifici per fer pisos socials

L’habitacle complia els requisits del programa per adquirir o arrendar propietats però va quedar fora perquè es va esgotar la partida

Habitatges de les parròquies centrals.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern farà efectiva la compra d’un altre edifici per fer pisos a preu assequible abans del 30 de setembre. L’adquisició és un compromís contret la legislatura passada per l’aleshores ministre d’Habitatge, Víctor Filloy, que va signar un contracte d’arres amb el propietari de l’immoble per deixar lligada la compra de l’edifici perquè la fes efectiva la persona que ocupés la cartera aquesta legislatura. D’aquesta manera, fos qui fos el nou Govern, no es podria tirar enrere i hauria de fer efectiu el compromís de la compra abans del 30 de setembre d’aquest any.

L’immoble complia els requisits del programa que va impulsar el Govern per a l’adquisició o arrendament d’edificis per destinar-los a habitatges de preu assequible però va quedar fora de la convocatòria perquè es va esgotar la partida que s’hi havia destinat. Aquest és un dels motius pels quals l’executiu necessita que el Consell General aprovi, abans de finals de setembre, el crèdit extraordinari de 28,3 milions d’euros que consell de ministres va aprovar dimecres passat, ja que englobarà diferents partides relacionades amb l’adquisició dels habitatges.

Per la compra d’aquest edifici es necessitaran uns nou milions d’euros i no caldrà fer-hi treballs de rehabilitació perquè ja està reformat. En total, segons ha pogut saber el Diari, l’adquisició permetrà posar al mercat una trentena més de pisos a preu assequible. A part, dels 28,3 milions del crèdit, es destinaran 5,5 milions d’euros a la compra dels blocs del complex Ribasol d’Arinsal i uns altres 5 milions per rehabilitar-los.

La resta del crèdit extraordinari serà per a l’adequació dels altres edificis comprats, que en total permetrà disposar de 147 pisos a preu regulat repartits en nou edificis diferents. D’aquests, tal com ja va informar el Govern en el moment en què es va tancar el programa, cinc són de compra i els quatre restants s’han llogat. Pel que fa les ubicacions, dos es troben a Ordino, un a Encamp, un altre a Canillo, un a Andorra la Vella i quatre a Sant Julià de Lòria. Si res no canvia, el crèdit extraordinari aprovat primer al consell de ministres podrà entrar en la primera sessió ordinària del Consell General que se celebrarà el proper dia 12 de juliol.

Inicialment, el crèdit també havia de servir per adquirir un segon edifici, que també s’havia presentat al programa de l’executiu i complia els requisits necessaris. La falta de dotació de la primera partida, però, també el va deixar fora. En aquest segon cas, es volia també deixar lligada la compra perquè es fes efectiva a l’inici d’aquesta legislatura. Finalment, però, el propietari va tenir dubtes sobre si vendre o no l’edifici i no es va poder signar el contracte d’arres per deixar la compra lligada, com sí que es va fer en el primer cas.

UNS 200 PISOS A PREU ASSEQUIBLE ENTRARAN AL MERCAT IMMOBILIARI

La compra o el lloguer d’edificis per part del Govern per posar-los al mercat a un preu assequible s’emmarca en les polítiques impulsades per l’executiu la legislatura anterior i que continuen aquest mandat amb l’objectiu de rebaixar la tensió del mercat immobiliari i contribuir en l’increment de l’oferta per aconseguir regular els preus desmesurats. El programa, impulsat per l’exministre Víctor Filloy, i que ara està en mans de Conxita Marsol, es va concretar inicialment amb la compra de cinc edificis i l’arrendament de quatre més. En total, doncs, nou edificacions a les quals l’executiu va destinar 17,2 milions d’euros. En concret, 10,6 milions es van destinar a la compra i 6,6 milions, als lloguers. La inversió ha de permetre posar al mercat 147 habitatges a preu assequible, que sumats a la trentena que aportarà la compra de l’edifici que resta pendent, permetrà arribar a vora 175 pisos disponibles. Una xifra a la qual caldrà afegir una quarantena de pisos gràcies a l’acord amb el comú de la Massana pels dos blocs del complex Ribasol d'Arinsal. En total, doncs, uns 200 pisos a preu assequible al mercat.

tracking