rEPORTATGE
Un dia per la llengua
La final de la lliga paraulògic va desplaçar més de 200 persones, entre elles quatre andorrans, a l’Antiga Fàbrica Damm per concursar al joc en català.
L'antiga fàbrica Estrella Damm va acollir ahir al migdia la final de la Lliga Paraulògic. Un total de 200 persones dels territoris de parla catalana es van reunir amb els mòbils en mà per superar les proves lingüístiques amb satisfacció. Entre els 60 finalistes de l’Alguer, la Catalunya Nord, Catalunya, Andorra, el País Valencià i les Illes Balears es comptava amb quatre representants del Principat que es van desplaçar fins a la capital catalana per concursar en el joc de mots. Tot i que Andorra no es va poder endur cap podi, els jugadors del Principat van poder quedar en bones posicions: Isaac Rodergas en la 20a, Èrica Colomer en la 44a, Univers Bertrana en la 47a i Núria Erola en la 48.
El fenomen Paraulògic ha generat una gran expectació arreu del territori de parla catalana, i en l’últim any fins a 7.400 jugadors hi han participat. La competició, presentada per Nerea Sanfe, reportera de l’APM i Pau Vidal, lingüista i traductor català, va tenir un format similar a la semifinal (una es va celebrar a la llibreria La Trenca d’Andorra la Vella): els concursants hi van poder participar en directe a través d’un codi QR a la mateixa sala. Tot i alguns inconvenients de connexió en moments esporàdics, els presentadors de la final van saber conduir la competició pels diversos desafiaments i enigmes sense problemes. La reportera de televisió va catalogar el joc del Paraulògic com “una manera de divertir-nos i unir llengua, aprenentatge i diversió, tàndem ideal”. Entre els diversos reptes proposats els participants havien d’aconseguir completar fins a 16 reptes lingüístics, entre els quals hi havia trobar tots els verbs possibles amb les 7 lletres proporcionades, cercar paraules de cinc lletres, paraules començades amb "r" o preguntes d’enigma del tipus: “Quin morro, quina barra i que marro més mal dissimulat”. Un cop finalitzades les setze proves, es va donar nom als tres guanyadors de la primera edició de la competició. En primera posició va quedar Antoni Rúbies, un jove de setze anys de la Noguera que ja va guanyar la semifinal de Barcelona. En segon lloc va quedar Roger Sarrià, de València, i la tercera classificada va ser Glòria Vilalta, del Baix Camp. Els premiats s’han endut un lot Paraulògic, una subscripció anual al diari VilaWeb i una capsa regal de Fent País. D’altra banda, Rúbies per ser el primer guanyador que s’ha endut un any de tarifa gratuïta a la companyia catalana de telecomunicacions Parlem.
Júlia Partal, organitzadora de la Lliga del Paraulògic, va assegurar que “degut a la gran acceptació de la competició lingüística, hi haurà properes edicions”.