justícia

Corts repeteix un judici per una opinió del president del tribunal

Pijuan va afirmar que qui ha estat abusat dins la infància es converteix en agressor

Un cotxe de policia davant la seu de la justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va recuperar ahir el judici contra un home acusat de violar la seva filla quan tenia 14 anys. El cas té una gravetat important pels presumptes fets però ha adquirit notorietat perquè va ser el Tribunal Constitucional qui va ordenar la repetició de la vista oral després d’una desafortunada opinió del president del Tribunal, Josep Maria Pijuan –que s’ha jubilat fa poc–, que va fer durant l’audiència dirigida a l’acusat i que els membres del Constitucional van considerar que era inapropiada.

Concretament, el TC va acceptar el febrer passat el recurs d’una persona que va ser condemnada a nou anys de presó per un delicte major d’agressió sexual constitutiu de violació en grau de temptativa i a una indemnització a la víctima de 8.000 euros, juntament amb una acusada condemnada pel mateix cas a cinc anys de presó condicional.

El seu advocat en aquell moment, Alfons Clavera, va basar gran part de la seva argumentació en el fet que el president del Tribunal va afirmar que “el normal per la meva experiència forense –i en tinc molta sobre aquest tema– es fa una pericial sobre... que se sap i està estadísticament demostrat que el que ha estat abusat dins la infància es converteix en agressor. Com que el que ha estat agredit en la infància es converteix en agressor. Això passa en molts casos... és un tema estadístic”.

Les manifestacions del magistrat van ser en resposta a l’acusat, que va esgrimir que havia patit abusos a la infància. La repetició del judici va començar ahir –a porta tancada perquè hi ha una menor implicada– i es va allargar durant tota la jornada. La composició del tribunal va ser diferent i va estar format pels mateixos batlles que participen en el judici de BPA, motiu pel qual ahir no hi va haver vista sobre la causa primera que afecta l’entitat bancària que va ser intervinguda.

El Constitucional va ordenar repetir el judici amb altres magistrats perquè es garanteixi la presumpció d’innocència. La sentència era de 9 anys de presó per violació d’un menor de 14 anys sent el progenitor de la víctima i també per haver comès abusos sexuals reiterats a l’infant. Per això l’acusat ha gaudit de llibertat durant aquest temps a l’espera que el nou judici declari la seva culpabilitat o innocència.

El lletrat del recurrent va presentar un recurs d’empara al·legant que s’havien vulnerat els seus drets a la defensa i a la presumpció d’innocència per les manifestacions que havia fet el president del Tribunal de Corts en la celebració de la vista, “que implicaven l’expressió prematura de la seva culpabilitat abans que hagués estat acreditada”.

El Tribunal Constitucional va entendre que les paraules del president del Tribunal de Corts, que exposaven una opinió personal sobre una situació general en resposta a una declaració del recurrent, constitueixen l’expressió d’una convicció prèvia al judici i, per tant, una vulneració dels drets a un tribunal imparcial i a la presumpció d’innocència.

tracking