seguretat social
La gent gran pagarà el 25% a la farmàcia al setembre
És la data que s’ha decidit per implementar el tercer pagador també per a medicaments
El tercer pagador generalitzat per a la gent gran ja té una data d’estrena. Serà el 18 de setembre, segons va informar ahir el Col·legi de Farmacèutics (COFA) als afiliats, després de les diverses reunions que s’han mantingut amb el ministeri de Salut per unificar els criteris i esvair els dubtes sobre el bon funcionament d’aquesta fórmula, que ja s’aplica per a tothom a les consultes dels metges referents.
Una altra data assenyalada és el 20 de novembre, quan les persones que tenen una discapacitat funcional podran gaudir d’aquest nou model que, a la llarga, s’ha d’estendre a tota la població del país.
L’aplicació d’aquest sistema suposarà que a mitjan setembre les persones majors de 65 anys només hauran d’abonar el 25% del total de la compra a la farmàcia que hagi estat prescrita pels metges. El mateix per a les persones amb discapacitat el 20 de novembre. La resta, el 75%, serà pagat per la CASS directament als farmacèutics.
La data de setembre suposa un petit retard respecta a la voluntat que va expressar el cap de Govern, Xavier Espot, el 24 de maig, quan es va dirigir als 300 assistents a l’assemblea de la Federació de la Gent Gran per anunciar que el tercer pagador es generalitzaria als medicaments aquest estiu i que la gent gran també disposarà de servei de podologia als CAP.
Finalment, segons es va exposar a la reunió d’ahir dels col·legiats, les dificultats tècniques han impedit complir amb aquesta data i serà a l’acabament de l’estiu quan s’implementi.
El COFA ja es va posicionar per indicar que implantar un tercer pagador sense recepta electrònica és un error tenint en compte les debilitats del sistema. Els principals problemes amb què es troben són que no tenen programes de càlcul específics i no poden garantir cert control.
El Col·legi de Farmacèutics reivindica que aquest és un “canvi fàcil d’exposar, però difícil de gestionar a nivell informàtic”, i apunta que es requerirà “un pla d’actuació amb els nostres proveïdors informàtics per tal de poder afrontar la casuística”.
Bàsicament, les farmàcies han insistit al ministeri que sense una recepta electrònica no hi ha un control sobre els medicaments que es dispensen, i que per tant no és possible impedir abusos com l’acumulació de fàrmacs.