justícia

El TC avala l'absolució de l'assassí de Vila per trastorn mental

El Constitucional rebutja el recurs d’empara de la família de l’empresari mort

La casa on hi va haver l'assassinat el 2020.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs d’empara de la família de l’empresari assassinat a Vila el 21 de setembre del 2020 perquè s’anul·lés l’absolució del processat per trastorn mental. La dona i la filla del difunt argumentaven que la sentència, que imposava a l’assassí 25 anys d’internament en un centre psiquiàtric, vulnera drets fonamentals i no s’ajusta a la jurisprudència per l’aplicació que el Tribunal de Corts, confirmada pel Superior, havia fet de l’eximent al·legant que “de cap manera ha quedat acreditat que el processat patís en aquell moment una anul·lació de les seves capacitats cognitives i volitives per raó de la seva patologia”. I assenyalaven que la circumstància excloent de responsabilitat penal tampoc no es correspon amb els delictes comesos pel condemnat abans d’acabar amb la vida de l’empresari francès a casa seva.

L’Alt Tribunal avala el veredicte de la sala penal del Superior afirmant que no hi ha vulneració de drets perquè la decisió es fonamenta en informes dels pèrits psiquiàtrics i sobre les disposicions del Codi Penal relatives a l’excloent de responsabilitat. I asseguren que “atesa la gravetat dels fets en qüestió i la naturalesa singular de la causa”, tant Corts com el Superior “han dut a terme una apreciació detallada dels fets i dels peritatges”, i han aplicat la llei “sense que aparegui cap error de lògica, una absurditat o qualsevol caràcter arbitrari”. Els magistrats consideren que el recurs de la família del difunt “manca de contingut constitucional i es conforma com a un recurs de tercera instància”.

La sala penal defensa en la sentència del 2 del maig del 2023 que si bé el processat entenia allò que representava l’acte il·lícit de matar algú, “aquesta comprensió no exclou per si mateixa l’aplicació d’exclusió de responsabilitat criminal si s’estableix que va actuar a causa d’una anomalia o alteració mental”.

El Tribunal Constitucional recorda que el veredicte del Tribunal de Corts exposava que dels peritatges i les declaracions a la vista oral es derivava que el processat estava diagnosticat “d’un trastorn mental greu, de caire delirant, i que sofria des de feia temps d’un deliri de perjudici que se centrava en la persona de la víctima”, i per això era d’aplicació l’eximent.

EXPULSIÓ DEL PRINCIPAT

La família havia sol·licitat des del principi de la causa l’expulsió de l’assassí del Principat i el Superior va rebutjar la petició perquè el processat “resideix a Andorra des dels 12 anys amb la seva família i hi ha cursat tots els seus estudis”.

tracking