impacte a la natura

El comú afirma que no sap res de l'esquí a Tristaina

Mortés no tenia constància de l’esdeveniment i assegura que de moment no pot pronunciar-se sobre si infringeixen la llei o no

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festa anomenada Lake Party, organitzada per una marca de roba esportiva espanyola als llacs de Tristaina el passat dissabte 17 de juny, no disposava de cap autorització del comú d’Ordino, segons van confirmar ahir fonts de la corporació. Una de les activitats principals de l’esdeveniment, tal com pot veure’s en un dels vídeos publicats per la marca al seu compte oficial a la xarxa social TikTok, consistia a llançar-se per un pendent nevat amb esquís o una taula de surf de neu i, gràcies a la velocitat assolida en el descens, travessar un dels llacs de Tristaina lliscant per la superfície.

Els vídeos de l’esdeveniment, així com el cartell que l’anunciava, han despertat la indigació en la tuitosfera andorrana. El comú d’Ordino va assegurar ahir a aquesta publicació que mirarà si els organitzadors de la Lake Party van cometre irregularitats per depurar responsabilitats, si s’escau.

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va puntualitzar que el comú no va tenir constància fins ahir dels fets i que ara com ara no es pot pronunciar sobre si s’ajusten a la legalitat o no. El mandatari va recordar que, d’entrada, tothom pot accedir lliurement a la muntanya sense haver de demanar una autorització al comú. A més, va apuntar que la zona no se situa dins dels terrenys de concessió del domini esquiable d’Ordino-Arcalís i que la gestió dels llacs no és competència dels comuns, sinó del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat.

La minoria no en sabia res

Per la seva part, Bàrbara Pàmies, consellera de Movem Ordino –un dels dos grups de la minoria–, va explicar que en les comissions comunals celebrades aquesta setmana el tema no es va tractar. “No se n’ha dit res en les últimes reunions, d’aquest esdeveniment als llacs de Tristaina”, va apuntar.

El cartell amb què la marca va promocionar l’esdeveniment a les xarxes socials anunciava 2.000 euros en premis per als participants. També hi indicava la data –el 17 de juny– i l’hora d’inici de la festa –les deu del matí–, així com el punt de trobada –l’aparcament de l’estació d’esquí d’Arcalís– i les marques col·laboradores en l’organització de la trobada. Al centre del cartell es pot veure un esquiador lliscant per la superfície d’un llac i, al fons de la fotografia, un grup animant-lo. A la part superior hi ha el nom de l’esdeveniment: Lake Party.

No és la primera vegada que aquesta marca de roba organitza un esdeveniment com aquest a l’entorn dels llacs de Tristaina. L’any passat aquest indret de la parròquia d’Ordino va acollir la tercera edició de la Lake Party, segons asseguren representants de l’empresa en un vídeo publicat a YouTube. En els dos anys anteriors l’esdeveniment s’havia fet als llacs del Carlit, a l’Alta Cerdanya. En la Lake Party del 2022 van participar esquiadors d’Andorra, Barcelona i Madrid, segons explica l’organització en el vídeo.

Els clips de la Lake Party d’aquest any que la marca impulsora de la festa ha publicat a TikTok acumulen, des que van publicar-se aquesta setmana, centenars de milers de visualitzacions i desenes de comentaris d’usuaris de la plataforma. La majoria de reaccions són d’armiració, però també n’hi ha algunes de crítiques i que alerten de l’impacte que aquesta activitat pot tenir en la flora i la fauna de la zona.

INDIGNACIÓ PELS FETS ENTRE LA TUITOSFERA ANDORRANA

La notícia que una marca de roba havia organitzat una festa als llacs de Tristaina va explotar a Twitter divendres a la tarda. Un dels usuaris que van donar el crit d’alarma va ser el mediador i candidat de Concòrdia a la llista parroquial d’Escaldes-Engordany en les darreres generals, Ramon Tena. “Sembla força greu que un Comú que es vol vendre com a Reserva de la Biosfera autoritzi aquestes activitats en entorns de muntanya. Tenen alguna cosa a dir els cònsols?”, va piular en un missatge que citava el comú d’Ordino i la cònsol menor, Eva Choy. Desenses d’usuaris andorrans van reaccionar a la piulada, que ahir al tancament d’aquesta edició ja acumulava gairebé 10.000 visualitzacions. El president del PS, Pere Baró, va afirmar que compartia “al 100%” les paraules de Tena. Per la seva part, el vocal del comitè executiu del partit Joao de Melo va piular: “Doncs no em sembla estúpid elevar la veu a la Unesco i a veure què passa. Potser estaria bé que si volem permetre aquestes merdes, siguem conseqüents. O som reserva de la biosfera, o ens la carreguem. Les dues coses no són compatibles. Els del comú què en penseu? Perquè us hauria de caure la cara de vergonya. I si no ho heu permès, espero que hi fiqueu mà i multeu. I si ho heu permès, com a mínim unes disculpes.”

Captura de pantalla d'un vídeo de l'esdeveniment publicat a les xarxes.

Cartell de la festa.

tracking