A l'alça les visites d'urgències de primària

L’any passat els metges que fan permanències els dies festius van atendre 2.568 consultes

L'ampliació de les permanències és una de les propostes per descongestionar urgències.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El model de permànencies mèdiques, les urgències que atenen facultatius de capçalera els caps de setmana i festius, està en discussió. Ampliar l’horari d’atenció és una de les propostes sobre la taula per tal de descongestionar el servei d’urgències hospitalari. Les dades d’activitat de l’any passat indiquen que és un servei que va a l’alça, amb un augment del 73% de visites respecte al 2021, malgrat que també se n’ha disparat l’atenció a l’hospital. A l’hora de valorar les xifres, però, s’ha de tenir en compte l’impacte de la pandèmia. Per un costat perquè la recuperació de la normalitat prepandèmica va provocar que els usuaris perdessin el respecte a acudir a l’hospital i, per l’altre, perquè especialment a l’inici de l’any es vivia l’impacte de la variant omicron i això va incidir en una punta de feina dels metges de capçalera que també s’ha d’haver traslladat a les consultes de les permanències mèdiques.

En concret, i segons les xifres facilitades pel ministeri de Salut, durant l’any passat el nombre de consultes es va enfilar a les 2.568 per les 1.482 de l’any anterior. El servei el donen metges de guàrdia dissabtes i diumenges i festius en horari de 9 a 13 hores i de 15 a 20 hores en una consulta situada a la planta baixa de la clínica de Meritxell. El plantejament que ja fa dies que està sobre la taula és que pugui funcionar a diari perquè persones amb patologies menors no utilitzin el recurs hospitalari però és una alternativa que el Col·legi de Metges rebutja. L’organisme advoca per un model que ja funciona en d’altres llocs i que és la derivació inversa. Consisteix que un cop es determini que el pacient que ha acudit a urgències té una patologia que no necessita una atenció prioritària, se’l derivi cap al metge de capçalera (sigui el seu o un altre facultatiu) garantint que serà atès en un màxim de 24 o 48 hores. El ministeri de Salut va declinar pronunciar-se sobre el treball de replantejament que s’està fent fins que no culminin els treballs de la comissió que se n’ocupa, en la qual també estan integrats els metges.

La qüestió ha tornat a agafar força després que el servei d’urgències hagi estat especialment tensionat aquest hivern. Les dades fetes públiques pel SAAS fa uns dies constataven que el nombre de pacients atesos el 2022 ha superat fins i tot xifres prepandèmiques.

Més enllà de la qüestió de les permanències, es treballa en d’altres canvis com ara que hi hagi equips sanitaris diferenciats per atendre les urgències de l’hospital i les del SUM.

tracking