estadística
L'economia andorrana creix un 3,5% durant el primer trimestre
La construcció és el sector més a l’alça respecte al mateix període del 2022
L’economia andorrana se situa en xifres positives en l’inici de l’any amb un creixement del producte interior brut (PIB) real del 3,5% en el primer trimestre en comparació amb els tres primers mesos del 2022, “fet que mostra la capacitat de mantenir la recuperació econòmica”, indica Estadística en un informe fet públic ahir. La pujada es registra en tots els sectors productius menys la indústria. Les xifres més destacades són les de la construcció, que augmenta un 4,1% i venia del 6,2% a l’alça de final del 2022.
L’informe ressalta que la variació del PIB d’Andorra està molt lligada a l’evolució dels serveis, “atès que aquest sector ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys” i, de manera global, en els tres primers mesos d’enguany ha augmentat un 3,4%. D’acord amb la classificació europea d’activitats econòmiques vigent, els serveis se subdivideixen en tres subsectors. Així, dins d’aquest grup sobresurt el subsector de financeres, immobiliàries, professionals i tècniques, que ha crescut un 4%. Després hi ha el subsector de comerç, hostaleria, transport, informació i comunicacions, el qual ha experimentat un 3,7% de pujada, després del 5,3% dels últims mesos de l’any passat. Estadística incideix que aquest últim subgrup “ha constituït l’accelerador principal de l’economia andorrana” en els darrers anys perquè presenta “una dinàmica molt positiva”, tot i la desacceleració que va patir el 2020 i el 2021 per la vinculació al turisme i la crisi de la covid. Finalment, el subsector dins el sector serveis que ha experimentat una crescuda més baixa és el corresponent a les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals. Aquests han representat una crescuda de l’1,8%. Estadística destaca que “aquesta evolució es mostra més constant al llarg dels períodes considerats, a diferència dels altres dos subsectors”.
El servei d’Estadística remarca en l’informe que l’evolució de l’economia del Principat supera la millora d’un 0,9% de França i l’1% corresponent a la Unió Europea, tot i que se situa per sota del creixement d’un 3,8% assolit a Espanya.