'PARLEM-NE'
La CEA promou la contractació en origen a la construcció i el comerç
La patronal vol posar en marxa el nou model per pal·liar la manca de mà d’obra a partir de la tardor vinent
La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) està treballant per ampliar el model de contractació en origen, que fa anys que apliquen les pistes d’esquí, a altres sectors productius, com ara la construcció i el comerç. Ho va anunciar ahir el president de la patronal, Gerard Cadena, en una entrevista concedida a Diari TV. L’objectiu de l’organització empresarial és posar en marxa aquest sistema de contractació a la tardor. Cadena va apuntar que la prioritat de la CEA és anar a buscar aquests treballadors a Llatinoamèrica.
La voluntat de la patronal és “controlar tot el procés de contractació, des de l’origen fins aquí”. Cadena va apuntar, en aquest sentit, que “quan hi ha massa intermediaris” entre el treballador estranger i l’empresa andorrana que vol contractar-lo hi pot haver irregularitats o poden encarir-se els costos laborals. “S’han de complir les condicions laborals d’Andorra”, va remarcar el president de la CEA amb referència al cas dels treballadors peruans subcontractats del sector de la construcció que fa uns mesos van denunciar abusos i coaccions.
Aquest model de contractació és una de les solucions que proposa la CEA per solucionar un problema endèmic de l’economia andorrana: la manca de mà d’obra. “Algunes empreses continuen tenint certes dificultats per trobar personal”, va alertar Cadena. El president de la patronal va admetre que la quota especial d’estiu aprovada aquest mes per als sectors de l’hoteleria i la restauració, d’un total de 600 autoritzacions ampliable fins al 30%, ha permès cobrir algunes places. Tot i això, l’endarreriment en l’aprovació de la quota –no va poder-se fixar abans perquè el Govern encara no estava constituït– ha perjudicat els sectors que solen contractar més treballadors per a la temporada d’estiu.
Reagrupament
D’altra banda, Cadena va afirmar que l’augment dels ingressos mínims per fer reagrupament familiar pot tenir efectes negatius per a les empreses perquè pot desincentivar l’arribada de treballadors. “Si una persona que viu i treballa aquí porta al país la seva parella és molt probable que també trobi feina”, va apuntar. Els nous requisits fixen que la suma dels ingressos de la persona que està al país ha de ser del cent per cent del salari mínim per a ell, la mateixa quantitat per cada adult que vulgui reagrupar i un 70% per cada menor. El sou mínim interprofessional està fixat aquest any en 1.286,13 euros al mes.
En l’entrevista al president de la CEA van tractar-se altres qüestions. En relació amb l’acord d’associació amb la Unió Europea, Cadena va demanar que es negociï una moratòria d’uns anys en cas que Brussel·les obligui Andorra a disposar d’un fons de garantia salarial.
En matèria de pensions, el representant patronal va defensar que cal augmentar l’edat a què s’accedeix a la prestació, amb el benentès que la mesura no podria aplicar-se en el cas de feines que impliquin un desgast físic important, com ara la de peó de la construcció.
EL GOVERN S'HA DE LIMITAR A REGULAR EL SALARI MÍNIM INTERPROFESSIONAL
El Govern s’ha de limitar a regular el salari mínim interprofessional i en cap cas ha d’intervenir en el salari mitjà. Cadena va assegurar que les mesures aprovades al final de l’any passat pel Govern per incrementar de manera generalitzada els salaris “han produït distorsions” en les empreses. El president de la CEA va argumentar que “moltes empreses ja havien previst un increment” de la massa salarial per a aquest any, però l’havien repartit tenint en compte factors com la productivitat. Cadena va apuntar que els increments salarials s’han d’acordar entre la patronal i els representants dels treballadors en el marc del consell econòmic i social. El president de la CEA, a més, va apuntar que els salaris ja han augmentat. “El mercat de treball està tensionat perquè hi ha molta mobilitat de treballadors que deixen una feina per anar a una altra”, va puntualitzar. Això, va afirmar, impulsa a l’alça els salaris com a estratègia de les empreses per retenir la plantilla. “L’any passat els salaris van augmentar el 8% i, la inflació, el 7%. Els salaris han augmentat pels mecanismes del mercat”, va apuntar.