Medi ambient

La Lake Party de Tristaina no havia de tenir cap autorització

El Govern ratifica que no era necessària una autorització per fer l’esdeveniment de llançar-se amb esquís per travessar un llac

Un dels participants a la festa.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La polèmica per la festa anomenada Lake Party, organitzada per una marca de roba esportiva espanyola als llacs de Tristaina dissabte 17 de juny passat, està pràcticament liquidada. El ministeri de Medi Ambient –que té totes les competències relacionades amb l’aigua– es va abonar a la tesi que defensa el comú i va reiterar que no era necessària cap autorització explícita per fer aquesta activitat a l’aire lliure.

El Govern, segons van explicar ahir des de Medi Ambient, va tenir constància de la celebració de la competició d’esquí aquàtic a través de les xarxes socials dos dies abans de la celebració. “Vista la situació i de manera proactiva, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia es va posar en contacte amb els organitzadors”, van explicar ahir des de l’executiu.

Les imatges a les xarxes van aixecar molta polseguera i van obligar el comú d’Ordino a donar explicacions i remarcar que no era necessària cap autorització, que l’accés a la muntanya és lliure i que és obligat respectar el medi i no danyar els ecosistemes.

Des del ministeri que lidera Guillem Casal es va exposar als organitzadors que es faria un seguiment de l’activitat per part dels banders, “per controlar que no hi hagi cap afectació en l’activitat de pesca ni tampoc hi hagi una alteració de l’entorn natural ni l’abandonament de deixalles al lloc de la celebració”.

Des del Govern es va insistir ahir que “aquest tipus d’activitat esportiva no necessita autorització, d’acord amb la normativa vigent i atès el nombre d’assistents”.

Una de les activitats principals de l’esdeveniment, tal com pot veure’s en un dels vídeos publicats per la marca al seu compte oficial a la xarxa social TikTok, consistia a llançar-se per un pendent nevat amb esquís o una taula de surf de neu i, gràcies a la velocitat assolida en el descens, travessar un dels llacs de Tristaina lliscant per la superfície. Estava promogut per una marca de roba i els organitzadors han coincidir amb el ministeri que havien parlat sobre l’activitat dos dies abans.

Però les xarxes ban bullir quan es van publicar els vídeos perquè consideraven que feia falta alguna mena de permís. I no és així. Segons el mateix ministeri: “Aquest tipus d’activitat esportiva no necessita autorització del Govern, d’acord amb la normativa vigent i atès el nombre d’assistents. A més, també cal tenir en compte que la bassa on es va celebrar l’activitat no és un llac o una zona sensible amb fauna protegida, per a la qual sí que la competència hauria recaigut en el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia”.

És el mateix argument que va defensar Josep Àngel Mortés. que dissabte es va veure sorprès pel malestar que havia originat aquesta activitat. El cònsol va deixar clar que no en tenia constància i que no n’havia estat informat, alhora que va sostenir que entenia que no tot el que es fa a la muntanya necessita una autorització concreta i que, segons el seu parer, en aquest cas no feia falta. Mortés, que va aclarir que la zona està fora de la concessió de Saetde, va afegir que només calia verificar que no hi havia brutícia i que s’havia actuat respectuosament.

Alguns dels participants s’han expressat a través de la xarxa remarcant que es va recollir tota la brossa i que en aquesta festa no hi havia alcohol.

NO ÉS EL PRIMER COP QUE LA FIRMA DE ROBA PROMOCIONA AQUEST ESDEVENIMENT

El cartell amb què la marca va promocionar l’esdeveniment a les xarxes socials anunciava 2.000 euros en premis per als participants. També hi indicava la data –el 17 de juny– i l’hora d’inici de la festa –les deu del matí–, així com el punt de trobada –l’aparcament de l’estació d’esquí d’Arcalís– i les marques col·laboradores en l’organització de la trobada. Al centre del cartell es pot veure un esquiador lliscant per la superfície d’un llac i, al fons de la fotografia, un grup animant-lo. A la part superior hi ha el nom de l’esdeveniment: Lake Party. No és la primera vegada que aquesta marca de roba organitza un esdeveniment com aquest a l’entorn dels llacs de Tristaina. L’any passat aquest indret de la parròquia d’Ordino va acollir la tercera edició de la Lake Party, segons asseguren representants de l’empresa en un vídeo publicat a YouTube. En els dos anys anteriors l’esdeveniment s’havia fet als llacs del Carlit, a l’Alta Cerda­nya. A la Lake Party del 2022 van participar esquiadors d’Andorra, Barcelona i Madrid, segons explica l’organització en el vídeo.

tracking