Successos
La policia rep cinc denúncies per frau a inversors en criptomonedes
El cos d’ordre alerta d’onades d’anuncis a través d’internet i xarxes socials que són paranys per sostreure diners a les víctimes
La policia va alertar ahir la població de noves onades d’intents d’estafa amb l’ham dels suposats beneficis de la inversió en criptomonedes. Es tracta d’anuncis a través d’internet i Instagram que ja han provocat les primeres víctimes. Segons va informar el cos d’ordre, ha rebut cinc denúncies de persones afectades per aquests fraus que “han perdut milers d’euros” per especialment la modalitat d’anuncis falsos, caracteritzats perquè es demanen importants quantitats de diners.
La manera de procedir és promocionant oportunitats d’inversió amb les quals asseguren que s’obtenen importants beneficis. La persona que clica sobre l’anunci arriba a una web que la policia avisa que sembla real però no ho és. Els estafadors que hi ha al darrere es fan passar per experts i el frau s’activa quan convencen la víctima que s’instal·li als seus dispositius programes de connexió remota com ara TeamViewer o AnyDesk per ajudar-los en el procés de la suposada inversió i llavors “els estafadors ja hi poden entrar i en tenen el control”.
El procés per quedar-se amb la inversió de la víctima continua quan l’usuari facilita totes les dades i la documentació personal i crea un compte moneder “amb una reconeguda plataforma de compra i venda de criptomoneda”, i els ciberdelinqüents que han ajudat a crear els comptes disposen així de les claus de la víctima per operar. Així que quan l’usuari fa pagaments a la plataforma per comprar ciptomonedes, els estafadors poden fàcilment transferir-se la quantitat a altres comptes als quals la víctima no pot accedir i apropiar-se de la inversió feta.
Hi ha una segona forma d’engany constatada per la policia i que es fa servir d’Instagram. Es tracta d’“una variant molt més complexa del segrest de comptes d’aquesta xarxa”, segons van indicar. Els ciberdelinqüents envien un vídeo protagonitzat per una persona coneguda de la nova víctima després d’haver segrestat prèviament el compte d’aquest primer usuari. El servei d’ordre informa que quan els delinqüents segresten un compte en lloc de demanar diners per recuperar-lo coaccionen l’afectat perquè “es gravi un vídeo dient que ha invertit amb èxit 500 euros en una web de criptomonedes i que n’ha guanyat 10.000”. El vídeo l’editen afegint quin és el perfil de contacte per fer la inversió, que novament és un perfil fals. La modalitat pretén fer “més creïble l’estafa”, ja que les víctimes reben un vídeo d’una persona que coneixen i que suposadament ha fet una operació d’èxit.
La policia recomana als usuaris ser cautes amb les dades, no compartir-les i “sospitar sempre de qualsevol promesa per aconseguir diners fàcilment i ràpidament”. Tanmateix, recorda que els ciberdelinqüents van actualitzant les operatives fraudulentes adaptant-se al comportament dels afectats.
ALMENYS DOS AFECTATS EN ELS CASOS D'ARBISTAR I NIMBUS
Aquesta setmana el jutge de l’Audiència Nacional espanyola José Luis Calama enviava a presó Santiago Fuentes, fundador de la plataforma de criptomonedes Arbistar 2.0., per la presumpta estafa de 92 milions a un total de 32.000 inversors. Almenys dos dels afectats són ciutadans d’Andorra, als quals representa el bufet Aránguez Abogados. Arbistar operava, segons els jutge instructor, “venent fum” perquè s’oferia un sistema fictici d’arbitratge en criptomonedes que suposadament era una mena d’automatisme que es presentava com una eina infal·lible per saber quan s’havia de comprar en una plataforma i vendre en una altra. La captació d’inversors va fer servir el model piramidal i una estratègia de màrqueting amb èxit que es va traduir en la captació de milers de persones en un any i escaig. El setembre del 2020 l’afer va arribar a un tribunal de Tenerife però es va derivar a l’Audiència Nacional espanyola perquè el frau havia travessat fronteres. Fuentes ha ingressat a la presó pel risc de fugida. Els mateixos dos denunciants que representa el bufet d’advocats espanyol són també afectats en una altra macroestafa, la de Nimbus, que també instrueix l’Audiència Nacional. La companyia oferia rendibilitats de fins al 15% mensual fent servir el tradicional sistema de l’estafa piramidal.