S'INAUGURA L'ESPECTACLE DE LA ROTONDA
El riu Valira ja té fonts de llum
Andorra la Vella presenta en societat el projecte que culmina la transformació urbanística de l’eix comercial de la parròquia
Ahir va ser “un gran dia” per a Andorra la Vella. La capital, aquesta vegada sí, va poder inaugurar les fonts de llum sobre el passeig del riu Valira. “Hauria estat frívol per part nostra mantenir la data d’inauguració [dijous a la nit] davant de l’avís groc de Protecció Civil per risc de tempestes”, va admetre el cònsol major, David Astrié, en declaracions als mitjans.
L’espectacle d’aigua, colors i música amb què el nou atractiu turístic de la parròquia va presentar-se en societat va sorprendre i meravellar el públic que ahir a les deu de la nit va omplir la Rotonda i el passeig del riu. Les imatges són eloqüents i qui hi era se’n recordarà: no hi cabia ni una ànima, a la plaça.
Aqua lumina –aquest és el nom de l’espectacle, que en llatí significa llums d’aigua– té dues parts diferenciades. Comença amb una peça emblemàtica del barroc, el Canon en re major, de Johann Pachelbel. Mentre sona la música, les fonts d’aigua i els focus de llum dansen a un ritme solemne i majestuós. La tranquil·litat, però, de seguida es transforma en un moviment frenètic projectat en mil direccions. Hem viatjat a un altre món. De fons sona un dels fragments més coneguts arreu del món d’El llac dels cignes, el ballet del pare del romanticisme rus Piotr Ilitx Txaikovski.
Fins al 10 de setembre l’espectacle es podrà veure cada dia a les deu en punt i a tres quarts d’onze de la nit. A la tardor, va apuntar Astrié, el comú farà balanç de l’acollida de la proposta i programarà un nou calendari d’espectacles ajustat a les particularitats de la temporada d’hivern.
El cònsol major va mostrar-se convençut que les fonts del passeig del riu reforçaran el potencial turístic de la parròquia. “És una fase més de la transformació de l’eix comercial”, va afirmar. El mandatari va recordar que aquest procés de canvi urbanístic inclou obres com la de fer per a vianants i l’embelliment de la part baixa de Meritxell, la remodelació del tram de l’avinguda que desemboca a la plaça del Poble i el centre històric, la reforma de la plaça de la Rotonda i, finalment, la instal·lació de les fonts de llum al passeig del riu.
Els treballs de construcció d’aquesta instal·lació multisensorial van acabar amb uns quinze dies de retard respecte del termini d’execució previst en el contracte signat amb la constructora. Tot i això, Astrié va assegurar que no hi ha hagut una desviació en relació amb el pressupost adjudicat. Les obres han costat 3,9 milions d’euros, dels quals 2,1 corresponen a la instal·lació de les fonts i, 1,8, a la remodelació del passeig.
Per la seva part, l’arquitecte responsable del projecte, Pere Cervós, va afirmar que les fonts “revaloren la zona de l’antic pont de la Rotonda”, punt “emblemàtic” de “la relació d’Andorra la Vella amb l’aigua”. Cervós va recordar que el centre històric de la parròquia, així com els camins que la travessen, se situen a la part alta, i que l’únic espai en el qual la ciutat trobava el riu era, justament, l’actual plaça de la Rotonda.
Quin serà el futur d’aquest passeig de fonts lluminoses? Agradarà als turistes? La gent del parròquia se’l farà seu? És difícil predir el que passarà. Mentrestant, que la música no pari de sonar.
L'AIGUA, CAPTADA I ABOCADA AL RIU
Les fonts capten l’aigua del riu a l’altura del pont de París i, un cop han passat per les canonades de la instal·lació, tornen a abocar-se al riu. El projecte, va insistir Astrié, no afecta el cabal del riu ni el pas de les truites. Cervós, a més, va assenyalar que, abans d’arribar al dipòsit, les aigües són filtrades per separar-ne les partícules en suspensió i també se’ls aplica llum ultraviolada per eliminar-ne els bacteris. Les fonts tenen un consum d’energia elèctrica equivalent a la meitat del de les fonts de Montjuïc.