Successos

Sant Julià recupera la normalitat després de les tempestes

El cònsol major de la parròquia laurediana, Josep Majoral, celebra que no hi ha hagut danys materials rellevants

L'estat de la rotonda de la Portalada després de les pluges, ahir al migdia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Sant Julià de Lòria ha recuperat la normalitat després de l’episodi de tempestes que va experimentar dijous. Les pluges, 90 litres per metre quadrat, van començar a la tarda i van aturar-se entrada la nit, però tot plegat van ser les hores suficients per provocar diverses esllavissades per desbordaments de torrents i talls de carretera provisionals. El cònsol major de Sant Julià va celebrar que l’episodi no deixés danys materials rellevants, i ahir al matí es van efectuar els darrers treballs de neteja a la zona de la Portalada, la carretera de Fontaneda i la Rabassa, que en cap cas van tornar a afectar la circulació.

Quinze serveis dels bombers i diversos efectius del servei de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX) es van desplaçar dijous a Sant Julià pels aiguats, i hi van treballar conjuntament fins passades les dues de la matinada. Les afectacions més importants es van concentrar a la zona de la Portalada i les carreteres de Juberri i Fontaneda. La carretera de Juberri va quedar tallada en els dos sentits durant hores a causa de les esllavissades per desbordaments de torrents i a la carretera de Fontaneda hi va haver pas alternatiu. Pel que fa a la rotonda de la Portalada, també es va donar pas alternatiu i després es va desviar tot el trànsit pels carrils de baixada, a conseqüència de la gran acumulació d’aigua. Mobilitat va assegurar que ahir al matí tots els problemes a la xarxa viària ja estaven solucionats i que es podia circular amb normalitat per les carreteres afectades.

REVISIÓ DE CUNETES

El director d’Energia i Transports, Carles Miquel, va explicar que el servei meteorològic ja havia previst el temporal i és per això que va celebrar que “els talls de trànsit fossin gairebé inexistents”. Coincidint amb el cònsol major, va assegurar que les tempestes no han provocat cap dany considerable a la parròquia. L’únic desperfecte a destacar és que el parc del Benestar va quedar tot ple de terra i es va haver de tornar a tapar i asfaltar una rasa de la carretera de Juberri que estava coberta amb sorra.

Així mateix, el cònsol major de Sant Julià de Lòria va assenyalar ahir a la tarda que els propers dies s’endegarà una revisió generalitzada de cunetes, embornals i clavegueram amb l’objectiu de verificar-ne l’estat després de les intenses pluges de dijous. Es tracta, va precisar Majoral, d’una tasca que es fa periòdicament, però que és procedent fer-la ara de nou després del que pot haver arrossegat l’aigua per tal d’efectuar la neteja que sigui neces­sària.

MÉS DEL DOBLE DE PLUGES

Les tempestes d’aquesta setmana han deixat les acumulacions d’aigua més importants de juny al sud del Principat, segons es destaca des d’Acció Climàtica. Els gràfics facilitats per l’entitat mostren registres amb precipitacions de més del doble del normal al sud i quantitats normals per a l’època de l’any al nord. Així, l’estació de Roc de Sant Pere ha registrat 118 mil·lilitres de precipitacions aquest juny, amb un clar augment si es compara amb l’any passat.

Pel que fa a les temperatures, Acció Climàtica apunta que el mes de juny ha estat càlid a tot el país, amb una anomalia positiva d’1,9 graus a l’estació de Roc de Sant Pere i una mitjana de 18,2 graus. Aquesta última xifra se situa tres punts per sota de la de l’any passat i lleugerament per sobre de la del 2021. D’aquesta manera, destaquen el període que va tenir lloc pels volts de Sant Joan com el més càlid d’aquest mes, quan es van registrar fins a 33,6 graus.

EL TALL DE LLUM VA AFECTAR 3.500 ABONATS

L’afectació de la tempesta al transformador elèctric de l’avinguda Verge de Canòlich va afectar inicialment uns 3.500 abonats tot i que el tall es va produir a les 19 hores i la immensa majoria havien recuperat el servei mitja hora més tard. Un centenar d’abonats de la zona, però, van estar un parell d’hores sense llum. L’aigua es va colar a l’habitacle que protegeix la instal·lació i el desguàs es va tapar, per la qual cosa va ser necessari bombar-la amb l’ajut dels bombers. Des de la Mútua van palesar l’excepcionalitat del succés. Inicialment es va activar un grup electrogen per donar servei als veïns i ahir al matí ja s’havien fet les reparacions.

TORRENTS DESBORDATS A L'ALT URGELL

L’Alt Urgell va registrar dijous la tempesta més intensa dels darrers mesos, que va provocar pedregades i torrents desbordats. La situació va afectar especialment Coll de Nargó, on l’aigua va arribar fins i tot dins dels habitatges.

tracking