allotjaments
El registre de pisos turístics va sumar 123 nous habitatges durant l'any passat
El número d’habitatges torna a ser el mateix que el del 2018 després de caure
Els Habitatges d’Ús Turístic (HUT) van recuperar l’any passat les xifres del 2018 i, a 31 de desembre, en constaven 2.716 de registrats, exactament els mateixos que quatre anys enrere. La xifra és prop d’un 5% superior a la del 2021 i en números absoluts representa 123 pisos més. En número de llits es voregen els 13.000 i són 646 més que un any abans. Les places, però, estan per sota de les del 2018, quan eren 13.701.
La modalitat d’allotjament està a hores d’ara paralitzada, en estar vigent la moratòria de dos anys per a l’atorgament de noves llicències mentre no es defineix la capacitat turística que pot assumir cada parròquia. Una moratòria que l’associació que representa els interessos del sector ja ha dut a la justícia en considerar-la un greuge per motius com ara que no només suspèn l’atorgament de noves autoritzacions, sinó que amb la compravenda d’un habitatge amb llicència turística, aquesta es perd.
Les dades difoses per Estadística apunten que la immensa majoria dels HUT no tenen classificació –no és un tràmit obligatori–. Són 2.619 dels 2.716 totals. I dels 97 que sí que en tenen, 71 tenen categoria de tres estrelles, 3 de quatre i 23 de cinc. La Llei sobre la qual s’empara la moratòria fixa, de fet, una excepció que és que sí que es pot obtenir una llicència si el titular de l’apartament o estudi acredita que compleix els requisits per ser classificat en la categoria de cinc estrelles. La normativa fixa que en aquest “supòsit els procediments d’autorització i de classificació han de tramitar-se alhora”. Però les dades revelen que és una classificació pràcticament inexistent. Des de l’associació d’allotjaments turístics ja es va posar de manifest que obtenir una classificació de cinc estrelles suposa un desemborsament econòmic molt important.