rEPORTATGE

En bus, per reincidents

La justícia rebutja les demandes de dos condemnats per conduir beguts, que sol·licitaven poder portar un vehicle en horari laboral.

Un control d'alcoholèmia de la policia.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fórmula de demanar un permís extraordinari per conduir en horari laboral malgrat que s’hagi estat condemnat a la retirada del carnet per conduir en estat d’embriaguesa està contemplada a la legislació penal però els tribunals són els que han de valorar si la petició procedeix o no. I recentment la sala penal del Superior ha rebutjat els recursos presentats per dos condemnats que sol·licitaven aquesta autorització excepcional al·legant que necessiten el vehicle perquè tenen una feina que requereix desplaçaments més o menys continuats i transportant material pesant. En tots dos casos el tribunal ha rebutjat les peticions al·legant la reincidència dels recurrents, que van ser enxampats ebris en horari laboral, i que en les hores que necessiten desplaçar-se funciona el transport públic.

En el primer dels casos que valora el Superior el condemnat també va donar positiu en consum d’estupefaents i se li va imposar pena d’arrest condicional, multa i la retirada del permís durant 16 mesos. El recurrent va demanar poder conduir de dilluns a divendres de 8 a 20 hores i dissabte de 8 a 14. Però la sentència recull que va ser interceptat amb una taxa d’1,17, duent 2,9 grams de cocaïna i que eren les cinc de la tarda, horari laboral i de sortida dels col·legis. A més, havia estat anteriortment condemnat tres vegades pels mateixos fets. “Aquestes circumstàncies justifiquen una aplicació rigorosa de la llei penal, sense concessió”, apunta la sentència. I conclou: “La sol·licitud engloba pràcticament tots els dies de la setmana i totes les hores diürnes, en què a més a més hi ha transport públic per poder-se desplaçar.”

El tribunal també observa a la resolució que afecta l’altre condemnat per conduir begut que té a disposició tant “el servei de transport públic del Principat com altres mitjans de desplaçament”. En aquest cas la privació del permís era de 9 mesos i la condemna també obligava l’infractor a ser sotmès a primera valoració per part de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) i a seguir un tractament si els professionals ho consideraven necessari. El condemnat va ser controlat amb una taxa d’1,07 –també en horari laboral– i només un mes després de recuperar el carnet, que li havien retirat per la mateixa causa, excés d’alcoholèmia. Els magistrats sostenen que dels fets es desprèn que el condemnat no ha pres consciència del “caràcter perillós de la seva conducta” i que, per tant, no és procedent acceptar la seva petició de poder conduir de dilluns a divendres de 8 a 20 hores i els dissabtes, de 9 a 21 h.

tracking