PROJECTES DE LES ESTACIONS

Grandvalira amplia pistes a la zona de l'Encampadana

L’únic giny que caldrà instal·lar és un remuntador, que no s’haurà de comprar de nou perquè es reutilitzarà de Pal-Arinsal

Domini de Grandvalira a Soldeu-el Tarter.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grandvalira ampliarà el domini de Canillo, Soldeu i el Tarter amb l’obertura d’un parell de pistes a la zona d’Encampadana. La societat, segons va poder saber el Diari, treballa a contrarellotge perquè puguin començar a rebre esquiadors a l’hivern. Aquesta seria una de les principals novetats de la temporada, que encara genera gairebé la totalitat de la facturació anual. Avui els sectors de Canillo, Soldeu i el Tarter de Grandvalira sumen un total de 69 pistes.

La proposta d’ampliació del domini a aquesta zona no és una idea recent. Fa dècades que és sobre la taula de la direcció de Grandvalira. De fet, està inclòs en el pla estratègic de l’empresa. Feia temps que tot estava a punt per tirar-lo endavant i començar a treballar sobre el terreny. Si no hi ha cap imprevist d’última hora que obligui Grandvalira a ajornar-lo, el projecte serà una realitat aquest any. Actualment s’està tramitant al comú de Canillo i al Govern.

La zona on es construiran aquestes pistes noves és considerada de primeríssima qualitat pels amants més empedreïts dels esports de neu. Es tracta d’un espai natural verge, on no s’hi han instal·lat mai ginys remuntadors per fer-hi arribar els esquiadors. Tot i això, i segons ha pogut confirmar aquesta publicació, fa uns anys Grandvalira hi organitzava sortides puntuals com a activitat complementària a la seva oferta d’hivern. Amb un vehicle retrac i unes cordes remuntava els esquiadors fins a la part més alta de la muntanya, des d’on es llançaven pendent avall. Actualment s’hi practica el forapista, tal com pot observar-se al mapa del domini publicat al web de Grandvalira.

ESTALVI

Per a Grandvalira, aquesta ampliació serà una operació molt profitosa, ja que li permetrà oferir més quilòmetres de pistes als esquiadors sense haver de fer una gran inversió econòmica. Segons fonts coneixedores del projecte, l’única maquinària que s’haurà d’instal·lar a la zona és un remuntador. A més, el giny ni tan sols s’haurà de comprar perquè es reutilitzarà de l’estació de Pal-Arinsal. L’acord per traslladar l’aparell d’un domini a un altre és un exemple dels avantatges de Setap365, el hòlding que des de la tardor del 2021 integra Ensisa –la societat que gestiona els sectors de Canillo, Soldeu i el Tarter– i EMAP, responsable del domini de Pal-Arinsal. La nova estructura empresarial ha permès fer més àgil la presa de decisions i optimitzar recursos, com demostra el conveni per reutilitzar el remuntador.

La unió d’Ensisa i EMAP també facilitarà l’accés a més recursos financers per fer inversions. En aquest sentit, un dels projectes més importants que haurà d’afrontar Setap365 aquesta mateixa temporada d’hivern serà la connexió esquiable entre els sectors de Pal i Arinsal per la zona de la coma de Setúria. Es calcula que els treballs per enllaçar els dos sectors i milorar-hi els serveis podrien pujar a més de 15 milions d’euros.

Si l’ampliació del domini canillenc a la zona d’Encampadana serà la novetat principal de la propera temporada d’hivern, les rutes senyalitzades per a bicicletes elèctriques són la d’aquest estiu. En total s’han habilitat 94 quilòmetres de senders per a la pràctica d’aquest esport als sectors de Soldeu, el Tarter, Canillo, Encamp, Pas de la Casa i Grau Roig, segons va explicar la direcció de l’empresa. Hi haurà quatre camins, marcats segons el nivell tècnic i el desnivell amb un format per colors –verd, blau, vermell i negre– com el de les pistes d’esquí, equipats amb punts de recàrrega a la munta­nya i remuntadors preparats per carregar-hi la bicicleta. Entre el bike park de Pal Arinsal i els nous circuits d’e-bike, Grandvalira disposarà aquest estiu de prop de 150 quilòmetres per a la pràctica de la bicicleta de muntanya.

CLAUS

1. Noves pistes a la zona d’Encampadana

Les noves pistes de Granvalira es construiran a la zona d’Encampadana. L’objectiu és inaugurar-les aquesta temporada d’hivern.

2. Una zona on ja s’havia esquiat anys enrere

En la zona on es construiran les pistes s’hi havien fet sortides puntuals amb retrac, però mai no s’hi han instal·lat ginys mecànics.

3. El remuntador es reutilitzarà d’Arinsal

El remuntador que s’instal·larà a Encampadana prové de l’estació d’Arinsal, L’operació permetrà estalviar en inversions.

UN APARELL EN PERFECTES CONDICIONS

L’estat del remuntador que es traslladarà de l’estació de Pal-Arinsal al domini de Canillo, Soldeu i el Tarter va ser motiu de debat en la sessió de consell de comú de Canillo que va tenir lloc dimarts. Entre altres coses, el cònsol major, Francesc Camp, va explicar que el giny està en perfectes condicions, tot i que no és nou. El mandatari va argumentar que els aparells de les pistes són revisats periòdicament per tècnics especialistes d’acord amb els estàndards internacionals. El remuntador de Pal-Arinsal, per tant, podrà utilitzar-se aquest hivern a Encampadana sense cap mena de problema.

tracking