salut
Les tarifes de les analítiques són més cares que a Espanya i França
La CASS destaca que és una despesa elevada que ja supera els 9 milions d’euros
La branca general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) va tancar l’any passat amb un dèficit de 31,8 milions, inferior en un 30% al del 2021 i en un 6,2% al del 2019 (les xifres del 2020 són incomparables per l’impacte de la pandèmia). El desequilibri financer s’ha frenat a conseqüència de la important entrada de nous cotitzants a la branca perquè la despesa segueix augmentant, l’any passat el reemborsat per la CASS per prestacions sanitaries va crèixer fins als 117,5 milions, un 7% per sobre del 2021. Ho va posar de manifest la presidenta de la CASS, Montserrat Capdevila, en la recent compareixença davant els consellers generals, esgrimint que es veu l’impacte de l’envelliment de la població i de les patologies greus que requereixen “tractaments més cars i de més llarga durada”. Però també va esmentar incongruències com ara que les tarifes de les analítiques “són superiors a les dels països veïns. Són 9 milions d’euros, una despesa important”.
La necessària actualització d’algunes tarifes de prestacions és una qüestió que ja s’ha posat sobre la taula però Capdevila no va incidir més, malgrat que el conseller general de Concòrdia Jordi Casadevall la va interpel·lar sobre la qüestió. “Les tarifes són més elevades que a Espanya o França, no li puc dir per què”, va indicar. La presidenta de la CASS sí que va assenyalar que es confia en l’impacte positiu de la implantació de la recepta electrònica per millorar el control sobre la despesa sanitària. “A Catalunya hi va haver una reducció important de la despesa quan es va instaurar”, va comentar.
Ara mateix, i com és lògic, és l’hospitalització la prestació d’atenció sanitària que genera un major volum de reemborsament, 41,3 milions l’any passat, seguida de la farmàcia, amb 16,3 milions. En tercer i quart lloc i superant els 9 milions hi ha el que es retorna als usuaris per les consultes dels prestadors (9,6 milions) i per les analítiques (9,02 milions).
El primer trimestre d’aquest any i segons va informar la Seguretat Social la setmana passada, la reducció del dèficit de la branca general continua i, de fet, està molt per sota dels números del mateix període de l’any passat. La diferència entre ingressos i despeses va ser d’1,9 milions en negatiu, quan a 31 de març del 2022 vorejava els 8.